8 Ağustos 2013

HAVUÇLU-YOĞURTLU SALATA VE TATİL


Havuç yazın da kışında bulunan  bir bitki
Kışın salatası,zeytinyağlıların içine olmazsa olmazı
Yazında yoğurtların içine katıldı mı ? nefis bir soğuk salata
Tarif çok basit istediğiniz miktarda havucu önden haşlayın
yuvarlak doğrayın ve başka bir kapta yağda domatesi 
harmanlayın.
İçine haşladığınız havuçları atın biraz da böyle kavurun
Soğuduktan sonra yoğurtla buluşturun
Yoğurdumuz sarımsaklıda olabilir sade de
size kalmış 
Üzerine yine zeytinyağ gezdirin.
Nane serpin ve yaz olduğu için soğuk soğuk servis yapın
Afiyet sağlık olsun




Yazdan bahsetmişken artık oruçlarımızda bitiyor,bayramı yaptıktan sonra
bir tatil zamanı geldi sanırım
Sizi bu güzel renkle ve serinletici salata ile baş başa bıraksam
ve Allah nasip ederse gelince merhaba desem nasıl olur
 acaba.
Gönüller hep bir sağlık ve huzur dileklerimle
İyi bayramlar

4 Ağustos 2013

YIRTMA ASMA YAPRAĞINDAN






Yaprak toplarken bazı mahalleden komşular küçük yaprakları topluyorlardı.
Siz neden küçükleri topluyorsunuz dedim onlara sarılmayacak kadar minik onlar
Biz dediler onlardan yemek yaparız ,yöremize ait bir yemek.
Bu konuşmanın üzerinden epey geçmişti ki
bir blog arkadaşımda (herdemlezzet )bu yöresel yemeği gördüm .
Hemen gidip asmanın başına küçük yaprakları topladım,yemeğimi yaptım
Oldu mu ?hemde nefis oldu 
İşte yöresel Çorum'a  air bir yemek
Yırtma
Asma yaprağından


MALZEMELER

250 grAsmanın taze minik yaprağı
2 kuru soğan
Birer kaşık domates ve biber salçası
1 küçük çay bardağı bulgur veya pirinç
150 gr kıyma
yarım limon suyu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz ve baharatlar
Ben ilave dereotu ve maydanozda koydum

YAPILIŞI

Tencereye soğan doğranır ve kavrulur
Kıyma ilave edilir kavrulur.
Salçalar ve baharatlar konulur
Yaprak yıkanır ve elle didilerek ilave edilir
Pirinç veya bulgurda konur
Suyu üzerini geçene kadar konur ve pişirilir,suyu çektikçe ilave edilir.
Üzerine servis yaparken sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz ayrı lezzet veriyor.
Afiyet sağlık olsun .
Allah sağlıktan başka huzur versin



31 Temmuz 2013

İNCİR UYUTMASI

                                      
Ramazan başladığında çok ağır tatlılar yapmamak için kendimce karar almıştım.
Sözümde durdum ve yapmadım ama davet için misafirlere
çok hafif bir tatlı yapmalıydım .
Hem hafif meyveli hemde serinletici
 çok ideal bir tatlı
İncir uyutması 
Ramazanda bağırsak problemi, çekenler için mükemmel
hemde sıcak havalarda soğuk soğuk serinlik veren bir tad
İşte sizinle buluşmaya hazır.


MALZEMELER

250 gr incir 17-20 adet
1 kilo süt yarım bardak eksik
1 çay bardağı ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın
üzerine istediğiniz  kadar dondurma bu tarif de yok ben uyguladım

YAPILIŞI

İncirlerin sapı bıçakla  kesilir ve yıkanır.
Üzerine sıcak su dökülüp 1 saat bekletilir.
Yumuşayan incirler robotla çekilir.
İçine eli yakmayacak ılıklık da sütten 3-4 kaşık katılır,karıştırılır.
Ben şeker katmadan yaptım aslında tarifinde var ama incirin kendi tadı yetiyor bana göre.
Kalan süt tamamen ilave edilir, tarcın-cevizi de istediğiniz büyüklükte dövülür ve katılır.
Karışım kase veya kadehlere paylaştırılır ve üzerine uyutma işlemi için uygun örtü örtülür.
3-4 saat uyuttuktan sonra dolaba kaldırılır.
Soğuduktan sonra,ben ertesi gün servis yaptım daha güzel kıvam alıyor,servis yapılır.
Servis yapmadan önce isteğe bağlı üzerine dondurma koyabilirsiniz çok daha güzel oluyor.
Afiyet sağlık olsun





27 Temmuz 2013

FASULYE DİBLESİ


Fasulye diblesi bir Karadeniz 
yemeği ama Karadeniz in 
her ilinde meşhur bir yemek sanırım.
Hem fasulyeye pilav yakışmış hemde pilava fasulye
güzel bir ikili oluşturmuşlar
Benimde çok hoşuma gitti
İşte tarifi 

MALZEMELER

Yarım kilo taze fasulye
2 büyük kuru soğan
1 su bardağı pirinç
tuz -zeytinyağ-karabiber
1,5 su bardağı su
                                                                                            



YAPILIŞI

Önce pirinçi tuzlu ılık suya ıslatıp bir kenara bırakalım.
Fasulyeyi ayıklayıp yıkayıp
küçük küçük verev keselim
Tencereye soğanı doğrayıp zeytinyağla kavuralım.
İçine fasulyeyi atalım kavurmaya devam edelim.
Fasulyeler yumuşak pişene kadar kavuralım az su ilave edebiliriz.
Islattığımız pirinç bol su ile yıkadıktan sonra süzüp fasulyelere katıp söyle iki çevirelim
1,5 su bardağı su-karabiber ilave edelim pilavımız suyu kaynayınca altını kısıp su çekene kadar pişirelim.5-10 dakika dinlendikten sonra kaşıkla harmanlayıp servis yapabiliriz.Bu usulde diğer sebzelere de uygulaya bilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun




24 Temmuz 2013

KABAKLI YOĞURT SALATASI


Kabağın güzel bir hali
yoğurtlu kabak salatası
Çok basit bir kabak çiğden rendele üzerine yoğurt ekle biraz nane
biraz semizotu, 5-6 adet ceviz ,tuz ,yağ ekledin mi işte tamam
kabak salatası
hem sağlıklı hem de lezzetli
Siz sarımsak da yapabilirsiniz ister az mayonez
damak tadına kalmış 
yapanlara şimdiden afiyet sağlık olsun







23 Temmuz 2013

MAKARNA ÇORBASI





Bazen pilav ve makarnalar yendikten sonra kalanı tencereyle
dolaba kalkar.
Sofraya ısıtılır yensin diye defalarca  gelir gider.
Bir türlü yenmez yenmez.
Çöpede gönderemezsiniz yazııkk
İşte böyle durumlarda çorba yapımı devreye girer.
Pilav olsun makarna olsun ideal bir çorba olmaya hazırdır
İşte cimçik makarnanın en sonu çorba olarak
soframızda ,yapımı çok kolay
Kalan makarnamızı üzerine su  ve bir diş sarımsak ezerek pişirelim
Bir kasede 1 bardak yada daha fazla yoğurt ,bir tatlı kaşığı unla karıştırıp
kaynayan çorbamızın içine alıştırarak yavaş yavaş katalım.
Bir iki tıkırdasın ,içine nane kurusu tuz ilave edelim
Dilerseniz üzerine kıymalı -kırmızı biberli yağda yakabilirsiniz.
İşte çorba hazır 
Afiyet sağlık olsun
Allah çok bereketler sunsun


20 Temmuz 2013

KIYMALI TAZE FASULYE



Yazın en güzel sebzelerinden taze fasulye bol bol yapılacak
işte onlardan biri kıymalısı

MALZEMELER

Yarım kilo taze fasulye
100 gr kıyma
2-3 adet domates
1 iri kuru soğan
2 adet taze yeşil biber
tuz,baharat ve sıvıyağ
3-4 dal maydanoz
2-3 kaşık zeytinyağ

YAPILIŞI

Fasulye ayıklanır yıkanır ve ikiye üçe bölünür
Tencereye kıyma konulur kavrulur
Soğan kıymaya küp küp doğranır kavrulmaya devam eder
Biber küçük küçük doğranır karışıma ilave edilir.
Domates rende veye doğranarak karışıma katılır
Enson fasulye ilave edilir kavrulur
İçine az su -tuz ve maydanoz eklenir kapağı kapatılır.
Fasulyeler yumuşayınca pişmiştir
Servis edilmeye hazırdır.
 NOT ;Ben sıcak olsun soğuk olsun yemeklerde zeytinyağı tercih ettiğim için
siz bunun yerine istediğiniz yağı kullanabilirsiniz
Afiyet sağlık olsun .
Allah herkesin sofrasına nasip etsin

18 Temmuz 2013

LAHANA(KELEM) DOLMASI





Yazın lahana(kelem) sarması biraz garip öyle değil mi?
Yazdan kışlıkları buzluğa atınca bende kışdan yazın yemek üzere
azıcık lahana attım.
Bu tadlar da özlenmiyor değil ?
Ama yaz domatesiyle pişince daha bir güzel oldu sanırım
Daha önce yaptığımız dolma (kelem)  içi gibi hazırlayıp sarabilirsiniz
Afiyet sağlık olsun
Allah bereketli sofralar kurdursun.



17 Temmuz 2013

VİŞNELİ GAZLI İÇECEK


Öyle gazlı içeceklerle aram iyi değil 
gecen tv de gördüm ve bende yaptım 
Sizlerle paylaşmazsam olmaz 
Çok kolayında ben vişnelisini yaptım siz hangi meyveyi seviyorsanız onla yapın.
Vişneyi az su ve şekerle  kaynatın ve soğutun,miktar size ait
Bir bardağa yarı vişne suyu yarı soda ekleyin
işte ev yapımı gazlı içeceğimiz hazır.
Afiyet sağlık ola ,ferahlık bol ola.


15 Temmuz 2013

KIYMALI TEL ŞEHRİYE ÇORBASI


Ramazanda yine iyi gidecek bir çorba klasiği
kıymalı tel şehriye çorbası
Çocuklarında severek yediği bu çorba
bizde küçük iplik makarna  çorbası olarak bilinir.
Yazın domatesin bol olduğu zamanlarda rendeleyerek yapılırsa lezzeti daha da artar
İşte  çorbamız.

MALZEMELER

50 gr kıyma yani kavrulunca 2-3 çorba kaşığı kadar
2-3 adet orta boy domates rendesi
1 -2 adet yeşil biber
1 su bardağına biraz az  tel şehriye 
tuz,karabiber 
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ tercihen zeytinyağı

YAPILIŞI

Kıyma kavrulur,biber doğranır yağda ilave edilir kavrulmaya devam edilir.
Domates rendesi ilave olunur ve iyice bu karışımda öldürülür.
Su (4-5 su bardağı kadar)konulur kaynayınca şehriye ilave edilir.
Baharatlarda konulur.
Şehriyeler yumuşayınca çorbamız içime hazırdır
İsteyen limonda sıkabilir ama ben domatesin doğal ekşisini tercih ederim.
Şehriye durdukça suyunu çeker,ısıtılacağı zaman su ilavesi yapılır ve ısıtılır.
İftarda denemeniz için klasik çorbamızı afiyetle içmeniz dileğiyle
 Allah cümlenin sofrasına nasip etsin





13 Temmuz 2013

EVDE DOĞAL SUCUK

EVDE SUCUK

Son zamanlarda her endüstri ürünlerinin içine konulan katkı maddesinin 
vücuda yaptığı zararlardan sıkça söz ediliyor.
Hal böyle olunca insan evde çareler üretmeye başlıyor.
İşte bir çareden doğan ,ev yapımı sucuk
Diyeceksiniz ki eskiden evlerde yapılırdı  sucuk
Evet bu doğru ,sucuklar eskiden evde yapılırdı 
Zaman içerisinde gelişen teknolojiler hazırı bize cazip gösteriyor
Cicili bicili ambalajlarla market raflarında göz kırpıyor.
İçine konulan katkı maddelerin fazla olmasından rahatsızlık duyduğum için 
evde köfte tadında sucuk yapmaya karar verdim oldu mu ?tabi ki oldu
Denemek isteyenlere tavsiye ederim .

MALZEMELER

1 kilo kıyma orta yağlı olabilir.
2-3 diş sarımsak
sucuk baharatı 25 gr (baharatçılar hazırlıyor)

YAPILIŞI

Kıymaya baharatları ve sarımsağı katıp elle yoğuralım
Köfte gibi yuvarlayıp kızartalım,dilerseniz çiğ kaldırın kullanaçağınız zaman kızartırsınız.
Tüketmediğimiz sucukları buzluğa kaldıralım,lazım oldukça çıkarıp kullanmak üzere
Afiyet sağlık olsun


Şimdide sucukla yapılmış menemen tarifi
yaz için ideal yanında çay
mutlaka olsun



Soğan,domates,yumurta,biber ve yaptığımız ev yapımı sucuk dan oluşan menemen
iftar sofralarında yerini alabilir
Allah olmayan sofralara da versin

11 Temmuz 2013

ERİK REÇELİ

ERİK REÇELİ


Reçel mevsimi kısadır.
Sırasıyla çıkan meyvelerden bitmeden hemen reçelimizi yapmalıyız sonra bulamayız.
Erik bunlardan biri ömrü kısa olur yerini diğer erik türlerine bırakır.
O halde hemen yapmalı yaz kısa,uzun olan kış .
Kışın kahvaltıda güzel giden işte erik reçeli,genelde marmelatı da yapılır ben reçelini de denedim
süper olurdu.

MALZEMELER

1 kilo erik
4-5 bardak şeker
1 kaşık limon suyu

YAPILIŞI

Erik yıkanır ,bıçakla kesilip 2-3 parçaya ayrılır,çekirdeği çıkarılır.
Üzerine şeker dökülüp bir gece bekletilir.
Ertesi gün sulanmış erikler kaynamaya başlanır
İlk beş dakika kaynayan reçelden erikler bir kevgire alınır.
Kalan kısım kaynamaya devam eder.Kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
Kıvam alan kısıma kevgire aldığımız erikler ilave edilir ve limonla son 2 dakika kaynatılır.
Sıcakken kavanoza konulup kapağı sıkıca kapatılır ters çevrilir,vakumlama yapılır .
Kışın yemek için kaldırılır.
Afiyet sağlık olsun.


Diğer reçellerimize buradan bakabilirsiniz


ŞEKERE YATIR BİR GÜN BEKLET

İLE 5 DAKİKA KAYNAT


KALAN ŞERBETİ KAYNATMAYA DEVAM ET

KIVAM ALINCA ERİKLERİ İLAVE ET 2-3 DAKİKA LİMONLA KAYNAT

ERİK REÇELİ HAZIR

9 Temmuz 2013

İFTAR MENÜSÜ ALLAH NE VERDİYSE


MERCİMEKLİ TARHANA ÇORBASI
Tarhana çorbasına haşlanmış yeşil mercimek koyarak yaparsanız
lezzeti daha başka olur

TANTUNİ EV YAPIMI

Yapımı çok kolay ve pratik
Tantunilik eti yarım kilo çelik tencerede kavuralım
Az yağ ilave edelim,sırasıyla
İçine 2 adet soğan
3-4 yeşil biber
2-3 adet domates
ve baharatları da ekledik mi ?
işte oldu bitti
Miktarlar size kalmış 

KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV
Normal pilavın içine daha önceden ıslattığımız kuş üzümünü ilave edip pişirelim


Ramazanın olmazsa olmazı benim için tarhana çorbasıdır .
Onunla başlarım içinde merçimekde haşlayıp koydum mu? tam olur lezzeti.
Tantuni ev yapımı yanında da kuş üzümlü pilav
Bereketli ramazan daha ne olsun
Afiyet sağlık olsun

8 Temmuz 2013


Bu akşam ilk oruçumuzu tutmak için safurumuza kalkaçağız
Allah nasip ederse.
Benim yaşımda olanlar eski ramazanları anlatmaya  kalksak susmak bilmeyiz.
Davulcuyu görmek için uykusuz geceler ve camda uyuyup kalmalar.
Top patlamadan önce fırınların önünde uzun pide kuyrukları.
Teraviye gidip camide çocukça gülüşmeler.
Yaz dönemlerine denk geldiği yıllarda gece yarılarına kadar
sokak da arkadaşlarla oynamalar.
Davulcu para toplamaya gelince arkasından koşuşturmalar
Çocuk oruçu diye horoz oruçu tutmalar,tabiki yiyerek içerek.
Komşu ve akraba davetleri
yer sofralarında yenilen neşeli yemekler
daha bir çokları
Her yörenin kendine göre ramazan öyküleri vardır
Ama ne olursa olsun bir başkadır ramazan ve her insan bunu yaşamalı
Tabiki sağlığı elverdiğince.
Ağır işlerde çalışan tarlada güneşin altında çalışan,fabrikalarda çalışanlar için
durum farklıdır.
Evde rahat yatarak oruç tutup,tutmayanı küçümsemek değildir oruç.
Oruç aç kalmanın ne demek olduğunu
yoksulluğun ne demek olduğunun idrakidir
anlayana
Yoksa lüx sofralarda iftar yapmak değildir.
Vicdan kapılarının sonuna kadar açılması ve bir daha kapanmamasıdır oruç.
Allah!ın istediği budur bizden yoksa aç kalmak 
ne işine yarar yüce Rabbimim.
Oruç tutan tutmayan tüm insanlığa barış olması dileğiyle
hoş gelmiş sefa gelmiş 
RAMAZAN

4 Temmuz 2013

REÇELLER-KOMPOSTALAR VE SİTEM


ERİK,ÇİLEK,KAYISI REÇELLERİ
İşi tatlıya bağlamak istiyorum tabi ki reçellerle
kompostolarla
neden mi ? bu yaşda bize bu yapılır mı?
Daha bu bloga ve düzenine yeni elimiz alışmış , olaya yeni hakim olmuştuk .
E e e ne oldu suyumu çıktı şimdi yeni değişiklikler yeni izleyici tabloları ,oradan oraya geç buradan bunu indir şuradan onu kaldır bunu ekle 
Bize soran yok bakalım biz istiyor muyuz?
Daha en başından demiştim biz yaşı ortalarda insan profiliyiz, teknoloji 
biz çocukken yoktu 
gençken yeni emekledi ama bizim elimizde yine yoktu şimdilerde elimize alsakda uzay hızıyla gidiyor yetişemiyoruz.
bizim yetişemediğimizi bildikleri için habire 
şekilde değişiklik yapıyorlar 
Ben şu blog sayfamı yapmak için kaç gece gözüm ekranda şaşı baktım tam ahanda oldu dedim şimdide e e e biz bu izleyicileri kaldırıyoruz 
Birde yaşlılar var diyen yok .
bu yaşlıları bir karşıya geçirelim diyen yok 
Bu uygulama kalktı şunu geçir 
nasıl geçeçek geçince nasıl kullanılacak 
yav kafam kazan oldu bu terimleri anlayana kadar acıyın bize lütfen
teknoloji bize zınk gençlere vın olabilirsin 
bırak bizi sahile hafif hafif vuran dalgalar tadında 
gelişmeler sun 
ben barış reçellerimi yaptım senide davet ediyorum 
DİRENKIŞGÜNEŞİ 
diyorum


KAYISI KOMPOSTOSU
Az su ile kaynatıp vakumlayın
Sıcakken ters cevirdiğiniz kavanozlar vakumlama işlemine geçer

ERİK KOMPOSTOSU
Kaynatıp sıcakken kavanoza  koyun ters cevirin vakumlayın

24 Haziran 2013

KANDİL SİMİDİ





                          Güzel bir giriş yapmak için uygun zaman sanırım.Mübarek kandil gününün ertesi günü daha etkisi kaybolmadan güzel günler dileğiyle kandil simidiyle yeni başlangıç yapalım.
                         Daha önce simit tariflerimiz vardı burdan susamlı simit,susamlı pugaça 
bakabilirsiniz.
Kandiliniz kutlu olsun,nice kandillere diyerek tarifimize başlayalım.Malzemelerin miktarları tamamen el ayarıyla yapıldığı için size şimdi bunu en basit şekilde ölçülendireçeğim.

MALZEMELER

3-4 kaşık tereyağ
3 kaşık yoğurt
1 yumurta sarısı akı üzerine
yarım paket kabartma tozu
bir çimdik yani  2  çay kaşığı tuz
2-3 kaşık çökelek yada lor
aldığı kadar un
üzeri için susam

YAPILIŞI

Tereyağını daha önce dolaptan çıkarıp biraz yumuşak hale getirelim.
Kabımızın içine tereyağını koyalım,içine ,yumurtanın sarısını,yoğurdunu ,çökelek ve tuzu,kabartma tozunu katıp yoğuralım.Yumuşak bir hamur yapıp yarım saat dinlendirelim.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğü parçalar alıp uzun çubuklar yapıp iki ucunu birleştirelim .
Bir kabımıza susam bir kabımıza yumurta akını koyalım.
Yaptığımız simitleri önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizelim
180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim
Afiyet sağlık olsun.
Huzurlu ve barış içinde yaşamak dileğiyle



1 Haziran 2013

İSTANBUL GEZİ PARKI




Bir küçük açıklama 
memlekette yaşanan olaylar sakinleşene kadar
yayınlarıma ara veriyorum 
Toplumsal duyarlılık
zamanı ,insanlar direnişte olduğu sürede
içimden post yazmak gelmedi.
Sizi bu resimle bir süreliğine 
bırakmak istiyorum.
Her şey düzelince tekrar mutlu bir şekilde 
yayınıma devam edeceğim
Allah nasip ederse İnşallah
Sizleri seviyorum.:)))

28 Mayıs 2013

KAYGANA


Komşum taze soğan göndermiş ne yapacağım diye soğana bakıp durdum
Tazeçik cıtır cıtır yesek iyide mide kabul etmiyor
Sonrasın da bir yanma bir yanma
Tam bunları düşünürken blog arkadaşım Şulenin asyadan esintiler blogunda kaygana 
tarifi vardı, hemen atladım ve denedim mis gibi oldu 
İşte sizinle de paylaşıyorum ve yazın
yapılacaklar arasında kahvaltın yada çayın yanına süper bir menü
İşte kaygana


MALZEMELER

Bir bağ taze soğan
4 adet yumurta
tuz-baharatlar ve yağ

YAPILIŞI

Soğan küçük doğranır,yağda biraz öldürülür.
Diğer taraftan yumurta kırılır çırpılır ve soğanın üzerine dökülür,
Tuz ve baharatlar eklenir.
Ben çok az bir değişiklik yapıp bu soğanın içine az biraz dereotu ve maydanoz
ilave ettim,yumurtanın içine de çok az çökelek attım.
Tarifi hem klasik deneyin hemde değişiklikle deneyin ikisi de süper oluyor 
Afiyet sağlık olsun

26 Mayıs 2013

ASMA YAPRAĞI SAKLAMA YÖNTEMLERİ


 Yaprak zamanı alınıp ya tuzlanıp basılacak
yada haşlanıp buzdolabına konulacak
Ben hep haşlayıp buzdolabına koyuyordum,kışında çıkarıp sarıyordum.
Bir blog arkadaşım Reyhan kokulu mutfağım kavanoza bastığını yazıp yayınlamış 
atladım hemen bende yaparım dedim
Yaptım oldu birde böyle denemekte fayda var,camda sağlık vardır diyorum.
Asma yaprağını saklama yöntemleri
işte aşağıda


Yapraklar az tuzlu suda haşlanıp sıcak sıcak kavanoza konulur.
Sıcak suyundan da ilave edilir.
Kapağı kapatılıp ters çevrilir.
Kapak tuttuktan sonra saklama başlamıştır.



Yapraklar 
sade suda haşlanır ve kevgirde suları süzüldükten sonra
buzdolabı poşetine konulup buzdolabına kaldırılır.

Yapraklar 
daha taze taze dolma olarak sarılmaya hazırdır.
Afiyet sağlık olsun



Not.Kışın hemen gitmesi ve yazın aniden gelmesi
 gene ara ara soğuk olması bütün dengemi bozdu.
Havalar güzel temizlik yap 
havalar kötü hasta ol yat modundan çıkamadım.
O yüzden blogumu ihmal ettim ,çevreye verdiğim
 rahatsızlıktan dolayı özür dilerim



15 Mayıs 2013

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



Yazın en güzel zeytinyağlısı yaprak sarmasıdır.
Yaz diyorum tabiki  daha gelmedi ,serinlemek için
soğuk zeytinyağlısı makbul olanıdır.
İki değişik asmadan topladığım ve sardığım sarmamın rengide değişik oldu
Çünkü biri beyaz üzüm diğeri kara üzüm yaprağı 
Ama ikisi de ipek gibiydi yaprakların.
Yemeside bir o kadar güzeldi  
İşte zeytinyağlı yaprak sarmamız

MALZEMELER

Yaprak dilediğiniz yerden yarım kilo
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
7-8 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
yarı demet maydanoz ve dereotu
1 avuç nane
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tarcın
limon 

YAPILIŞI:

Yapraklar sıcak suda haşlanır bir kenarda soğumaya bırakılır
Soğan küp doğranır ve yağda kavrulmaya başlar.
İçine dolma fıstığı pirinç yıkanır ve soğanla  2-3 kavrulur.
İki bardak sıcak su konup suyla pirinç çektirilir
Demlenmeye bırakılır.
Bu arada kuş üzümü bir cezvede az suyla 2 taşım kaynatılıp,suyun içinde şişmesi beklenir.
Yeşillikler de yıkanır ve ince kıyılır,pirincin içine sırayla eklenir.
Baharatlar tuz ,şeker,tarçın,limon,kuş üzümü de ilave edilir.
Demlenme 5 dakika sonra içimiz hazır.
Pirinçe katılan tüm malzemelerle beraber kaşıkla harmanlanır.
Sıra geldi sarma işlemi,klasik harç yaprağın ucuna konulur ve ince ince sarılır.
Çelik tencereye sarılan dolmalar sıra sıra dizilir.
Üzerine yine biraz zeytinyağı ve limon sıkılır az su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Taze yaprak çabuk pişer.piştiğini anlamak için çatalla batırılır eğer rahat batıyorsa pişmiştir.
Yada bir tane alınır yiyerek bakılır,dikkat böyle böyle yaprak sarması yarıya inmesin.
Ara sıra suyunu çekip çekmediği kontrol edilir çekmişse az ilave edilir,zira zeytinyağlılar çok su istemez.
Pişen zeytinyağlı dolmamızı hiç bozmadan ,bir gün sonra yemeye hazırdır.
Sararken zevkle sarılır yerken tek tek yutulur sarma.
Afiyet sağlık olsun


SAĞDAKİ KARA ÜZÜM
SOLDAKİ BEYAZ ÜZÜM
ASMA YAPRAĞI