10 Mayıs 2014
9 Mayıs 2014
BULGURLU KÖFTE
MALZEMELER
250- 300 gr kıyma
1 yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı kısırlık bulgur
2-3 çorba kaşığı ekmek içi veya galeta unu
1 çay kaşığı karabiber,kimyon ve tuz
1 çorba kaşığı domates ve biber salçası üzerine sos yapmak için
4-5 adet patates
YAPILIŞI
Kıyma yoğurma kabına konulur içine soğan ve sarımsak rendelenir.
Baharatları -yumurta ve kısırlık bulgur katılır.
Yoğurulur eğer kıvamı cıvık ise ekmek içi veya galeta unu ile ele yapışmayan kıvama getirilir.
Ceviz büyüklüğünde veya istediğiniz şekille yuvarlanır.
Tencerenin altına önce patates dilimleri üzerine salçalı sostan birer kaşık dökülür.
Patatesin üzerine köfte dizilir ve sostan dökülür sıra sıra döşenir .
En üstte sosun tamamı dökülür
Az sıvıyağ ve su gezdirilir yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet sağlık olsun
6 Mayıs 2014
KOLAY EZOGELİN ÇORBASI
Ezogelin çorbasının
hikayesini araştırırsanız
altından mutsuz bir gelinin hikayesine rastlarsınız.
Hikaye Gaziantep'te başlayıp Suriye'de
ölümle biten bir gelinin ,yani bir ananın acı hikayesi.
Adı Zöhre
Evlenmiş ama mutlu olamamış ayrılmış ikinci evliliğini Suriye'de yapmış
hasret çekmiş hastalanmış ve orada ölmüş.
Vasiyeti üzerine Gaziantep'e getirilmiş
ve kızı Ezogelin diye ağıt yakmış.
Bu çorbayı yaparmış ve bu çorba ile anılmaya başlanmış
Adı Ezogelin çorbası
Tüm kızların kaderi güzel olsun diyorum .
Hani derler ya kaderin güzel olsun, Allah çirkin şansı versin
Hani derler ya kaderin güzel olsun, Allah çirkin şansı versin
Mutsuzluktan
mutluluğa
doğru
olsun
MALZEMELER
1 su bardak kırmızı mercimek
yarım çay bardağı kısırlık bulgur
1 adet iri kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağ-tuz-karabiber
üzerine sıkmak için limon
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
Soğanı küp doğrayın sıvı yağda pembe kavurun.
Salçalarıda ilave edip az kavurun.
İçine yıkayıp süzdüğünüz kırmızı mercimeği atın.
Üzerine 4-5 su bardağı koyun kaynayınca hafife kısıp, pişirmeye başlayın.
Mercimekler haşlanınca içine bulguru ilave edin,pişmeye devam etsin.
Suyu azalınca su ilavesi yapın.
Bulgurla mercimek iyice piştikten sonra , tuz-karabiber ve limonunu ilave edin
Bulgurla mercimek iyice piştikten sonra , tuz-karabiber ve limonunu ilave edin
Kırmızı biberli tereyağ kızdırın çorbanın üzerine dökün.
Sıcak bir çorbanın yerini bir şey tutmaz.
Bu çorba genelde rondo dan geçiriliyor ama taneli daha güzel bence.Seçim size kalmış
Bu çorba genelde rondo dan geçiriliyor ama taneli daha güzel bence.Seçim size kalmış
Afiyet sağlık olsun.
2 Mayıs 2014
KISIR
Kısır vazgeçilmez bir salata
her yöreye göre de değişiyor.
Kimi limon sıkıyor ekşi olsun diye
kimi nar ekşisi koyuyor.
Ben sadece size ,kuru soğan yemesi yasak olan bir migren hastasına
nasıl kısır yapabilirsiniz?
onun üzerinde durayım
diyorum.
MALZEMELER
1 Bardak kısırlık bulgur
1 büyük boy kuru soğan
Yarım çorba kaşığı biber salçası(acı)
Yarım çorba kaşığı domates salçası
3-4 adet taze soğan
5-6 dal maydanoz
2-3 adet küçük domates
Limon yada nar ekşisi
tuz-zeytinyağ
üzerini süslemek için turşu ve mısır taneleri
YAPILIŞI:
Bulgur çelik bir tencerede 1 bardak sıcak su ile ıslatılır,kapağı kapatılır.(Kabarıp şişmesi için)Diğer taraftan kuru soğan küp doğranır ve zeytinyağında pembe kavrulur.İşte bu migrenli hastanın yasak olan soğanı yağda öldürdükten sonra kısırı rahat yemesinin bir puf noktasıdır.Diğer yeşillikler yıkanıp doğranır.
Şişen bulgura sırasıyla kavrulan soğan ve salçalar katılır elle yoğrulur.
Yeşillikler ve tuz-baharatlar katılır ve ekşi olarak limon yada nar ekşisi damak tadına göre ilave edilir.
Üzerini turşu ve mısır taneleri ile süsledik mi servise hazırdır.
Çayın yanında kısır vazgeçilmezdir.
Afiyet sağlık olsun.
1 Mayıs 2014
1 MAYIS EMEK VE İŞÇİ BAYRAMI
Soğuk çok soğuk birde ıslaklık eklenince daha çok soğuk oluyor.
İçimize işleyen bu soğukla koca fabrikada çalışmak ekmeğimizi çıkartmaz zorundayız.
Isıtıcılar var ama yakılmıyor.
Akşamdan kapatılan ısıtıcılar sabah olup işe geldiğimizde
açamıyoruz yasak.
Kat kat giyiniyoruz ısınmak için,birde ellediğimiz soğuk mermerle buluşunca
uçup gidiyor ısımız.
Burası bir mermer fabrikası
Kocaman uzun bir kapısı var
İçine girdiğinizde bu kocaman kapıdan siyah bir karanlık karşılıyor bizi
Soğukla beraber
Soğuk hoşgeldin desede biz ona selam vermiyoruz.
Çünkü onu hiç mi hiç sevmiyoruz.
Mesai de bize eşlik ediyorlar yanımızdan hiç ayrılmıyorlar soğuk ve ıslaklık
Akşam olup eve giderken ertesi günün mesaisi
içimizi sızlatıyor.
Yaza daha çok var,kavurucu sıcakları hayaletmekten başka yollar daha var mı?
Yakıttan tasarruf ediliyor .
Yakıt gelmedi yolda gelecek diye oyalayıcı sözler
duymak artık bizi kandırmıyor.
Akşama yakın iş bitiminde mesai var sözü
omuzlarımıza binmiş birer mermer kütlesi.
Müdürler,patronlar ve usta başı gidince sadece çalışan işçiler
kalıyoruz fabrikada.
Gece soğuğu bir başka kesiyor içimizi.
Bir çare buna mecburuz
tenekelere odun doldurup yakıyoruz
Çatır çatır yanan ateşin dumanı koca fabrikanın tavanına doğru
ilerliyor ve asılı kalıyor orada.
Çiğerlerden isyan öksürerek
çıkıyor.
Vucudumuzu bir türlü memnun edemiyoruz.
Soğuk ıslaklık ve duman altında
Hep ayaktayız oturmak yasak
ayaklarda isyanlarda
Bir iki üç derken on mermeri bir arada kutulayıp kaldırmak kolay olmuyor
Birde iki mermer arasında sıkışan elerimizin acısını kan oturmuş sıyaha kesmiş
etin görüntüsüne bakmaya vakit bile yok.
Nedeni homurtuyla çalışan ve bize taş mermer yetiştiren dev canavar makinalar
Durmadan su gibi akan mermerler.
Sıcak yataklarında yatanların kaçırdığı bir olayı biz yakalıyoruz
sessiz sedasız bir doğuma şahit oluyoruz
güneşin doğumuna
Bu bizim bedenimize değil ruhumuzu ısıtmaya yetiyor
Mermer fabrikasında yaşadığım bu kesit 1 mayısı anlamama ve işçi olanlarla
bu günü kutlamayı değerli kılmıyor mu?
1 Mayıs emek ve işçi bayramı
kutlu olsun.
13 Nisan 2014
GÜN MENÜSÜ
Uzun bir ara oldu biliyorum,geri dönmek hevesiyle
dolgun bir menü ile
başlayalım.
Tabi ki bu menü daha önce
yaptığım şeyler.
Bir kez daha yaptım güzel dostlarım için.
Birde bahar temizliği ve badana işini hallettik mi
kesin dönüş yapacağım
Kış Güneşine
:))
Sütlü Nuriye Çorbası
Peynirli yufka böreği
Mercimekli köfte
Kuru biber dolmaları
Zeytinyağlı yaprak sarması
Şehzade tatlısı
1 Mart 2014
ÇİĞDEN PATATESLİ BÖREK
Uzun zamandır blogumla uğraşamadım.
Sebep yoğunluk.
Neyin yoğunluğu Belediye Meclis adaylığımdan dolayı.
30 Marta kadar sürecek sanırım.
Uğraş verdiğim amaç uğrunda sizlerden
bir miktar zaman istiyorum.
Aklım blogumda da kalmıyor değil.
KIŞ GÜNEŞİ
2. yılını bitirip 3. yılına girdi
Bu tarifimle sade olarak kutlamak istiyorum.
Sizlerle olmaktan mutluyum.
:))
Bu tarifimi bir yarışmadan istemişlerdi.
Ama ben hazırladım gönderemedim.
Sizlere kısmetmiş,kolay ve pratik bir tarifdir.
Deneyenler bunu bilecek.
Görüşmek üzere
Sizleri seviyorum.
KIŞ GÜNEŞİ
MALZEMELER
5-6 orta boy patates
1 su bardağı yoğurt
2 adet iri kuru soğan
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 küçük kase çökelek veya peynir kırığı
yarım demet maydanoz
1 paket kabartma tozu
tuz-karabiber -kırmızı acı biber
Kıvam alana kadar un ve 2-3 çorba kaşığı mısır unu
Üzerine serpmek için susam ve çörek otu
YAPILIŞI
Patates küp küp doğranır.
Soğan ince doğranır.
Bütün malzemeler çiğden bir kapta karıştırılır.
Karışıma unu da ilave edildikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür.
Üzerine susam ve çörekotu serpilir
180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra dilimlenir ve servis edilir.
Afiyet sağlık olsun
6 Şubat 2014
TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI
Tavuk son hali ile pek güvenilir bir gıda olmaktan çıkmak üzere
Nedeni yetiştirilme tarzı.
Köyde bahçede çiftlikler de yetişen toprakta dolaşarak doğal beslenerek yetişen tavuk
olursa ben ona tavuk derim.
Yoksa bitişik nizam 45 günlük fabrikalarda yetişenlere
malaesef tavuk diyemeyeceğim.
Bu yüzdendir ki blogum da çok tavuk tarifine yer vermiyorum
Buldunuz köy tavuğu bu tarifi yapın , yada çok canınız istedi
arada çok olmamak kaydı ile yapabilirsiniz.
Bu bilgiler uzman doktor görüşüdür.
Bende sizlerle paylaşmaktan ve
sevdiklerimi uyarmaktan
blog yazarı olarak
zorunlu hissediyorum.
İşte terbiyeli ve doğal tavuk çorbamız
MALZEMELER
Haşlanmış ve didiklenmiş 2 kase tavuk eti
2 su bardağı tavuk suyu 2 su bardağı su
yarım su bardağı tel şehriye
2 çorba kaşık yoğurt
1 çorba kaşık un
1-2 çorba kaşık tereyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI
Didiklenmiş etimizin içine 2 su bardağı tavuk suyunu ve 2 su bardağa yakın suyu katıp kaynatıyoruz.
İçine tel şehriyeyi katıp pişirmeye devam ediyoruz.
Diğer tarafta yoğurt ve unu katıp akıcı kıvama getiriyoruz.
Bu karışıma kaynayan suyumuzdan alıp alıştırma yapıyoruz ve tamamını çorbanın içine katıyoruz.
Çorbamız koyu olursa su ilavesi yapalım,çok curu olursa az daha un terbiyesi yapabiliriz.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz ve üzerine kırmızı biberli yağımızı yakıp döküyoruz .
Çorbamız hazır sıcak sıcak servis yapıyoruz .
Afiyet sağlık olsun
29 Ocak 2014
ÜÇ RENKLİ SÜRPRİZ KURABİYE
Yine iki kurabiyenin birleşmesiyle
yeni bir kurabiye tarifini paylaşmak istiyorum.
yeni bir kurabiye tarifini paylaşmak istiyorum.
Nereden geldi böyle kurabiyeleri karıp katmak derseniz
değişiklik her zaman yeni bir tarif demektir.
İnsan rutin tarifler arasında değişikliği kendi keşfetmeli
ve bunları ilgi alanı yemek sanatı olanlarla paylaşmalıdır.
Çok beğenilen
cafe portakaldan aldığım
süpriz kek tarifi
birde içine renklensin diye hamurun yarısını
kakaolu yapınca değişik
kurabiye ortaya çıktı.
İsmini vermekte zorlandım ama sizden gelen değişik bir isimle
değişiklik yapabilirim.
Şimdilik ben ona
üç renkli sürpriz kurabiye
dedim .
İşte kendileri
kakaolu yapınca değişik
kurabiye ortaya çıktı.
İsmini vermekte zorlandım ama sizden gelen değişik bir isimle
değişiklik yapabilirim.
Şimdilik ben ona
üç renkli sürpriz kurabiye
dedim .
İşte kendileri
MALZEMELER
125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1,5 su bardağı mısır unu
2 su bardağı ve 1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı kakao
Hindistancevizi topları için:
Hindistancevizi topları için:
2-3 çorba kaşığı hindistancevizi
1 yumurta akı
2 çorba kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
Tereyağ oda sıcaklığında yumuşak olacak şekilde yoğurma kabımıza alınır.
İçine sıvıyağ,pudraşekeri ,yumurta,limon kabuğu,mısır unu ve un,kabartma tozu,vanilya katılır.
Ele yapışmayacak kıvamda kurabiye hamurundan bir parça alınıp içine kakao katılır.
Yani hamuru iki renkli hale getirilir.Sarı renkli hamur daha fazla olmalıdır.
Diğer taraftan hindistancevizi, pudra şekeri ile 1 yumurta akı karıştırılır.10-15 dakika buzlukta tutulur.
Şimdi sıralamaya geldi sıra,önce kakaolu hamurdan küçük bir parça alıp içine hindistancevizinden bir parça koyup küçük toplar yapalım.
Daha sonra sarı hamurdan bir parça alıp yaptığımız kakaolu topu içine koyup yuvarlanır.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye kurabiyeler dizilip önceden ısıtılmış fırında 170 derecede altı kızarana kadar pişirilir.Zira üzeri kızarmış olmayacak.Kurabiyeler ilk çıktığında yumuşak olacaktır soğudukça sertleşir.
Üzerine pudra şekeri de eleye bilirsiniz
Üzerine pudra şekeri de eleye bilirsiniz
Afiyet sağlık olsun
21 Ocak 2014
MANDALİNA PELTE
Edremit Körfezinde üreticinin satamadığı
için denize döktüğü mandalinalar lodosun etkisiyle
sahile vurdu
Bu haberi bugün tvde dinledim .
ama ben çoktan evde yemeye fırsat bulamadığımız mandalinaları
pelte bakmış dolapta soğumaya bırakmıştım.
Gerçi üretici pelte yapacak değil ama.
Duyunca üzüldüm oysa biz ev hanımları atamayız form değiştiririz
Hemde öyle bir form ki yeniden olmuş gibi olur.
İşte onlardan bir tanesi
mandalina pelte
Hem yapımı çok kolay hemde yemesi hafif
bir tatlı
mandalina pelte
MALZEMELER
2 su bardağı mandalina suyu
4-5 kaşık toz şeker
2 tepeleme çorba kaşığı nişasta
3 adet kakaolu bisküvi
üzerini süslemek için hindistancevizi
YAPILIŞI
2 bardak mandalina suyunu tencereye koyup kaynatalım.
İçine şekerini atıp eritelim.
Bir kapta nişastayı su ile açalım.
Kaynayan mandalina suyundan nişastaya kaşıkla alıştırma yapalım.
Tamamını döküp karıştıralım.
Pelte kıvamına gelince kuplara yada kaselere boşaltalım.
İçine kakaolu bisküvi parçalarını pay edelim.
En son üzerine süslemek için hindistancevizi serpelim,yada istediğinizi serpin.
Bu pelteyi istediğiniz meyvelere uygulaya bilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun
16 Ocak 2014
KARIŞIK MEYVELİ KEK
2014 yılının ilk keki
3 tarifin birleşimiyle oluştu
Bir elmalı kek bir muzlu kek birde portakallı keki bir araya getirelim dedim
bol meyveli karışık kek çıktı ortaya
ve sizinle tanışmaya hazır
işte tarifi
MALZEMELER
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 elma rendesi
1 adet olgun muz
1 portakal
1 portakal kabuğu
3-4 adet kakaolu petibör bisküvi
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı sıvı yağ
2-3 çorba kaşık yoğurt
üzeri için rendelenmiş bihter çikolata ve 5-6 adet fındık
aldığı kadar un
YAPILIŞI
Elma soyulup rendelenir.
Bir kenarda kararması için bırakılır.( elmalar kararırsa kekin rengi daha koyu olur).
Yumurta ve şeker mikserle çırpılır.
Bu karışıma diğer malzemeler elma, muz (küp doğra) ,portakal(küp doğra),portakal kabuğu ceviz yoğurt ve yağ katılır.
Bisküviler elle ufalanır karışıma dahil edilir.
Kabartma tozu ile un elenerek uygun kıvama gelinceye kadar katılır.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına karışımımız dökülür.
Kürdanla bir iki yerine batırılır hava alıp güzel kabarması için
Üzerine rendelenmiş bihter çikolata ve fındıklar bıçakla kıyılır serpilir.
170 derecede kabarana kadar ve üzeri kızarana kadar pişirilir
Afiyet sağlık olsun.
13 Ocak 2014
PATATES YEMEĞİ
Bu aralar fiyatı oldukça pahalanan patates, fakir yemeğidir .
Yapması da bir o kadar kolaydır
Varsa içine biraz kıyma
yoksa doğra suya.
İşte basitinden bir patates yemeği
MALZEMELER
4-5 adet patates
1 adet iri kuru soğan
yarım kaşık domates ve biber salçası
2-3 kaşık kavrulmuş kıyma
1-2 diş sarımsak
tuz-karabiber ve sıvıyağ
YAPILIŞI
Soğan küp doğranır ve sıvıyağ da kavrulur.
İçine varsa kavrulmuş kıyma ve salçalar ilave edilir kavrulur.
Patatesler iri küp doğranır malzemelerle kavrulur.
Tuz,karabiberi eklenir.
Üzerine basacak kadar su konulup pişirilir.
Ben düdüklüde 10 dakikada pişiriyorum,hem zamandan hemde tüp den tasarruf etmiş oluyorum.
Afiyet sağlık olsun
11 Ocak 2014
PİYAZ
Kuru fasulye kıymetli bu aralar
Kışın sıkça pişirdiğimiz yanında pilavla olmazsa olmaz
menümüz
Şu sıralar o da nasibini aldı fiyatı bakımından
Azda olsa yemek lazım.
salatasına ne dersiniz
MALZEMELER
1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 iri kuru soğan
1 adet haşlanmış yumurta
tuz-karabiber-zeytinyağ
2-3 dal maydanoz
YAPILIŞI
Haşlanmış fasulyenin içine ben kuru soğanı yağda kavurup koyuyorum.Bunun nedeni migrende yasaklı gıda soğanı çiğ tüketilmemesi için.Yağda kavurursanız rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İçine maydanozunu, tuzunu ,karabiberini arzuya göre acı biberle harmanlayın.
Üzerine haşlanmış yumurta ve zeytinyağ gezdirin.
İşte kuru fasulye yani diğer adı ile piyaz hazır
Afiyet sağlık olsun
6 Ocak 2014
PASKALYA ÇÖREĞİ
Paskalya, hıristiyanlar tarafından kutlanan
diriliş günü imiş.
Paskalya çöreği ise bu günde yapılan tatlı çörek
yani paskalya çöreği adını almaktaymış.
O gün hem paskalya çöreği hemde boyalı ve süslü yumurtalar
haşlanırmış.
Bu da onların yaşattığı gelenek
Zira pastahaneler de
yapılıp satılan o saç örgülü pofidik görüntüsü ilgi çekicidir.
İşte buda benim paskalya tarifim
İşte buda benim paskalya tarifim
MALZEMELER
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık süt
1 paket kuru maya veya yarım paket yaş maya
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
YAPILIŞI
Maya(yaş)1 çay bardağı ılık suyun içine 1 çay kaşığı şeker ve tuz ile ıslatılır.
Diğer malzemeler karıştırma kabında karıştırılır. Bir yumurtanın sarısı üzerine sürülmek üzere alınır ve kabaran mayada katılır,yumuşak bir hamur elde edilir.Mayalanmaya bırakılır.
Mayalandıktan sonra aşağıdaki gibi üç çubukla saç örgü yapılır.Tepsiye dizilir.yumurta sarısı sürülür ve yarım saat yine mayalanmaya bırakılır.160 derece ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının içine birkaç damla pekmez dökerseniz nar gibi kızardığını görürsünüz.
Afiyet sağlık olsun.
5 Ocak 2014
31 Aralık 2013
24 Aralık 2013
SODALI PUF BÖREK
MALZEMELER
2 adet hazır yufka
1 su bardağı soda
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
yufkanın içine ister peynir-maydanoz, isterseniz kıymalı-domates-biberli iç
YAPILIŞI
Yufkayı tezgaha yayın diğer taraf dan sıvı malzemeleri karıştırın,bu karışıma yumurtanın akını da katın .Sarısını üzerine sürmek için ayırın.Karışımdan serdiğiniz yufkaya yarısını dökün ve yayın.
Diğer yufkayı da üzerine serin ve kalan karışımı da döküp yayın.
Yufkayı 5 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.
Şeridin başına iç harcı ne düşündüyseniz koyun ve sağa sola yatırarak muska katlayın.
Üzerine yumurta sarısını sürün ve 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin
Börekler sıcakken puf puf olacaktır ,soğutmadan tüketin.
Afiyet sağlık olsun.
15 Aralık 2013
YUFKADAN LAHMACUN
Canınız lahmacun mu? çekti.
Aman -hava soğuk kim çıkacak dışarı mı? diyorsunuz
Evde yapsam şimdi hamur mayala hiç uğraşamam mı diyorsunuz
İşte tembel işi size ; ev yapımı lahmacun tarifi
2 yufka kıymalı sos at bir tepsi fırına
Lahmacun birde ayran yanına
Pazar keyfi kapınızda
MALZEMELER
2 yufka
100 gr kıyma
domates ve biber sosu
1 adet soğan
tuz-karabiber
yarım çay bardağı sıvıyağ
2-3 kaşık sulu yoğurt
YAPILIŞI
Yufkanın bir tanesini tepsiye döşeyelim.
Üzerine yoğurt ve yağ karışımının yarısını sürelim.
Diğer yufkayı da üzerine döşeyelim ve kalan karışımı da sürelim.
Sıra geldi yufkanın üzerine konulacak iç harcına
Harcımız kıymalı ama bu harcın domates-biber kısmı yazdan yapılmış sos dan oluşuyor.Yazın yapılan hazırlıklar şimdi elimize geliyor manasında.
Eğer böyle sosunuz yoksa turfanda kullanacaksınız ama yazın hazırlananlar gibi olmaz.
Kıymanın(çiğ) içine 4-5 çorba kaşığı domates-biber sosu koyun
İçine bir soğanı ince doğrayın.
Tuz ve karabiber seviliyorsa acı biber koyun ve karıştırın
Homojen bir kıvam olması için az su katın(2-3 kaşık)karıştırın.
Sosu yufkanın üzerine yayın ve fırına verin.
Üzeri kızarana kadar pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.
Eğer kıymalı sos istemiyorsanız istediğiniz malzeme kullana bilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun
Daha önceki evde lahmacun
tarifimize buradan bakabilirsiniz
10 Aralık 2013
TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR
Kaç senelik fincanlar bilmiyorum
babaannem den kalma
çok eski,
ama Türk kahvesinin keyfi
sonsuz
Nasıl yapılır diye arandığında
bir kaynak amaçlı bende kendimce yapımını paylaşmak istedim.
Bir fincanlık kahve için;
fincanla ölçülen su
taze çekilmiş 2 çay kaşığı Türk kahvesi
orta yapıyorsanız 1 çay kaşığı toz şeker
şekerli yapıyorsanız 2 çay kaşığı şeker.
Cezveye suyu koyalım.
İçine de kahve ve şekeri
ilave edip kısık ateşte başından ayrılmadan
bir iki karıştırdıktan sonra
köpürmesini bekleyelim.
Köpüklerden 1 - 2 çay kaşığı alıp fincana yavaşça
koyalım.
Cezvede ki kalan kahve yukarı doğru kaynayıp kabarınca
sakin hareketlerle fincana usul usul dökelim.
Tepsiye koyduğumuz fincanı taşırken yavaş
hareket ederseniz köpükleri
kaybetmezsiniz
Kahve yapmak sakinlik ve dinginlik ister.
Yanına bir bardak su da ilave edelim.
Bunun nedeni; kahve telvesi
böbreklerden zor süzülürmüş.kolaylaştırmak amaçlı
kahve bitimi su içilir.
İçilen kahve yanında arkadaş ister
bir de keyifli sohbet ister.
Afiyet sağlık olsun
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)