17 Temmuz 2013

VİŞNELİ GAZLI İÇECEK


Öyle gazlı içeceklerle aram iyi değil 
gecen tv de gördüm ve bende yaptım 
Sizlerle paylaşmazsam olmaz 
Çok kolayında ben vişnelisini yaptım siz hangi meyveyi seviyorsanız onla yapın.
Vişneyi az su ve şekerle  kaynatın ve soğutun,miktar size ait
Bir bardağa yarı vişne suyu yarı soda ekleyin
işte ev yapımı gazlı içeceğimiz hazır.
Afiyet sağlık ola ,ferahlık bol ola.


15 Temmuz 2013

KIYMALI TEL ŞEHRİYE ÇORBASI


Ramazanda yine iyi gidecek bir çorba klasiği
kıymalı tel şehriye çorbası
Çocuklarında severek yediği bu çorba
bizde küçük iplik makarna  çorbası olarak bilinir.
Yazın domatesin bol olduğu zamanlarda rendeleyerek yapılırsa lezzeti daha da artar
İşte  çorbamız.

MALZEMELER

50 gr kıyma yani kavrulunca 2-3 çorba kaşığı kadar
2-3 adet orta boy domates rendesi
1 -2 adet yeşil biber
1 su bardağına biraz az  tel şehriye 
tuz,karabiber 
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ tercihen zeytinyağı

YAPILIŞI

Kıyma kavrulur,biber doğranır yağda ilave edilir kavrulmaya devam edilir.
Domates rendesi ilave olunur ve iyice bu karışımda öldürülür.
Su (4-5 su bardağı kadar)konulur kaynayınca şehriye ilave edilir.
Baharatlarda konulur.
Şehriyeler yumuşayınca çorbamız içime hazırdır
İsteyen limonda sıkabilir ama ben domatesin doğal ekşisini tercih ederim.
Şehriye durdukça suyunu çeker,ısıtılacağı zaman su ilavesi yapılır ve ısıtılır.
İftarda denemeniz için klasik çorbamızı afiyetle içmeniz dileğiyle
 Allah cümlenin sofrasına nasip etsin





13 Temmuz 2013

EVDE DOĞAL SUCUK

EVDE SUCUK

Son zamanlarda her endüstri ürünlerinin içine konulan katkı maddesinin 
vücuda yaptığı zararlardan sıkça söz ediliyor.
Hal böyle olunca insan evde çareler üretmeye başlıyor.
İşte bir çareden doğan ,ev yapımı sucuk
Diyeceksiniz ki eskiden evlerde yapılırdı  sucuk
Evet bu doğru ,sucuklar eskiden evde yapılırdı 
Zaman içerisinde gelişen teknolojiler hazırı bize cazip gösteriyor
Cicili bicili ambalajlarla market raflarında göz kırpıyor.
İçine konulan katkı maddelerin fazla olmasından rahatsızlık duyduğum için 
evde köfte tadında sucuk yapmaya karar verdim oldu mu ?tabi ki oldu
Denemek isteyenlere tavsiye ederim .

MALZEMELER

1 kilo kıyma orta yağlı olabilir.
2-3 diş sarımsak
sucuk baharatı 25 gr (baharatçılar hazırlıyor)

YAPILIŞI

Kıymaya baharatları ve sarımsağı katıp elle yoğuralım
Köfte gibi yuvarlayıp kızartalım,dilerseniz çiğ kaldırın kullanaçağınız zaman kızartırsınız.
Tüketmediğimiz sucukları buzluğa kaldıralım,lazım oldukça çıkarıp kullanmak üzere
Afiyet sağlık olsun


Şimdide sucukla yapılmış menemen tarifi
yaz için ideal yanında çay
mutlaka olsun



Soğan,domates,yumurta,biber ve yaptığımız ev yapımı sucuk dan oluşan menemen
iftar sofralarında yerini alabilir
Allah olmayan sofralara da versin

11 Temmuz 2013

ERİK REÇELİ

ERİK REÇELİ


Reçel mevsimi kısadır.
Sırasıyla çıkan meyvelerden bitmeden hemen reçelimizi yapmalıyız sonra bulamayız.
Erik bunlardan biri ömrü kısa olur yerini diğer erik türlerine bırakır.
O halde hemen yapmalı yaz kısa,uzun olan kış .
Kışın kahvaltıda güzel giden işte erik reçeli,genelde marmelatı da yapılır ben reçelini de denedim
süper olurdu.

MALZEMELER

1 kilo erik
4-5 bardak şeker
1 kaşık limon suyu

YAPILIŞI

Erik yıkanır ,bıçakla kesilip 2-3 parçaya ayrılır,çekirdeği çıkarılır.
Üzerine şeker dökülüp bir gece bekletilir.
Ertesi gün sulanmış erikler kaynamaya başlanır
İlk beş dakika kaynayan reçelden erikler bir kevgire alınır.
Kalan kısım kaynamaya devam eder.Kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
Kıvam alan kısıma kevgire aldığımız erikler ilave edilir ve limonla son 2 dakika kaynatılır.
Sıcakken kavanoza konulup kapağı sıkıca kapatılır ters çevrilir,vakumlama yapılır .
Kışın yemek için kaldırılır.
Afiyet sağlık olsun.


Diğer reçellerimize buradan bakabilirsiniz


ŞEKERE YATIR BİR GÜN BEKLET

İLE 5 DAKİKA KAYNAT


KALAN ŞERBETİ KAYNATMAYA DEVAM ET

KIVAM ALINCA ERİKLERİ İLAVE ET 2-3 DAKİKA LİMONLA KAYNAT

ERİK REÇELİ HAZIR

9 Temmuz 2013

İFTAR MENÜSÜ ALLAH NE VERDİYSE


MERCİMEKLİ TARHANA ÇORBASI
Tarhana çorbasına haşlanmış yeşil mercimek koyarak yaparsanız
lezzeti daha başka olur

TANTUNİ EV YAPIMI

Yapımı çok kolay ve pratik
Tantunilik eti yarım kilo çelik tencerede kavuralım
Az yağ ilave edelim,sırasıyla
İçine 2 adet soğan
3-4 yeşil biber
2-3 adet domates
ve baharatları da ekledik mi ?
işte oldu bitti
Miktarlar size kalmış 

KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV
Normal pilavın içine daha önceden ıslattığımız kuş üzümünü ilave edip pişirelim


Ramazanın olmazsa olmazı benim için tarhana çorbasıdır .
Onunla başlarım içinde merçimekde haşlayıp koydum mu? tam olur lezzeti.
Tantuni ev yapımı yanında da kuş üzümlü pilav
Bereketli ramazan daha ne olsun
Afiyet sağlık olsun

8 Temmuz 2013


Bu akşam ilk oruçumuzu tutmak için safurumuza kalkaçağız
Allah nasip ederse.
Benim yaşımda olanlar eski ramazanları anlatmaya  kalksak susmak bilmeyiz.
Davulcuyu görmek için uykusuz geceler ve camda uyuyup kalmalar.
Top patlamadan önce fırınların önünde uzun pide kuyrukları.
Teraviye gidip camide çocukça gülüşmeler.
Yaz dönemlerine denk geldiği yıllarda gece yarılarına kadar
sokak da arkadaşlarla oynamalar.
Davulcu para toplamaya gelince arkasından koşuşturmalar
Çocuk oruçu diye horoz oruçu tutmalar,tabiki yiyerek içerek.
Komşu ve akraba davetleri
yer sofralarında yenilen neşeli yemekler
daha bir çokları
Her yörenin kendine göre ramazan öyküleri vardır
Ama ne olursa olsun bir başkadır ramazan ve her insan bunu yaşamalı
Tabiki sağlığı elverdiğince.
Ağır işlerde çalışan tarlada güneşin altında çalışan,fabrikalarda çalışanlar için
durum farklıdır.
Evde rahat yatarak oruç tutup,tutmayanı küçümsemek değildir oruç.
Oruç aç kalmanın ne demek olduğunu
yoksulluğun ne demek olduğunun idrakidir
anlayana
Yoksa lüx sofralarda iftar yapmak değildir.
Vicdan kapılarının sonuna kadar açılması ve bir daha kapanmamasıdır oruç.
Allah!ın istediği budur bizden yoksa aç kalmak 
ne işine yarar yüce Rabbimim.
Oruç tutan tutmayan tüm insanlığa barış olması dileğiyle
hoş gelmiş sefa gelmiş 
RAMAZAN

4 Temmuz 2013

REÇELLER-KOMPOSTALAR VE SİTEM


ERİK,ÇİLEK,KAYISI REÇELLERİ
İşi tatlıya bağlamak istiyorum tabi ki reçellerle
kompostolarla
neden mi ? bu yaşda bize bu yapılır mı?
Daha bu bloga ve düzenine yeni elimiz alışmış , olaya yeni hakim olmuştuk .
E e e ne oldu suyumu çıktı şimdi yeni değişiklikler yeni izleyici tabloları ,oradan oraya geç buradan bunu indir şuradan onu kaldır bunu ekle 
Bize soran yok bakalım biz istiyor muyuz?
Daha en başından demiştim biz yaşı ortalarda insan profiliyiz, teknoloji 
biz çocukken yoktu 
gençken yeni emekledi ama bizim elimizde yine yoktu şimdilerde elimize alsakda uzay hızıyla gidiyor yetişemiyoruz.
bizim yetişemediğimizi bildikleri için habire 
şekilde değişiklik yapıyorlar 
Ben şu blog sayfamı yapmak için kaç gece gözüm ekranda şaşı baktım tam ahanda oldu dedim şimdide e e e biz bu izleyicileri kaldırıyoruz 
Birde yaşlılar var diyen yok .
bu yaşlıları bir karşıya geçirelim diyen yok 
Bu uygulama kalktı şunu geçir 
nasıl geçeçek geçince nasıl kullanılacak 
yav kafam kazan oldu bu terimleri anlayana kadar acıyın bize lütfen
teknoloji bize zınk gençlere vın olabilirsin 
bırak bizi sahile hafif hafif vuran dalgalar tadında 
gelişmeler sun 
ben barış reçellerimi yaptım senide davet ediyorum 
DİRENKIŞGÜNEŞİ 
diyorum


KAYISI KOMPOSTOSU
Az su ile kaynatıp vakumlayın
Sıcakken ters cevirdiğiniz kavanozlar vakumlama işlemine geçer

ERİK KOMPOSTOSU
Kaynatıp sıcakken kavanoza  koyun ters cevirin vakumlayın

24 Haziran 2013

KANDİL SİMİDİ





                          Güzel bir giriş yapmak için uygun zaman sanırım.Mübarek kandil gününün ertesi günü daha etkisi kaybolmadan güzel günler dileğiyle kandil simidiyle yeni başlangıç yapalım.
                         Daha önce simit tariflerimiz vardı burdan susamlı simit,susamlı pugaça 
bakabilirsiniz.
Kandiliniz kutlu olsun,nice kandillere diyerek tarifimize başlayalım.Malzemelerin miktarları tamamen el ayarıyla yapıldığı için size şimdi bunu en basit şekilde ölçülendireçeğim.

MALZEMELER

3-4 kaşık tereyağ
3 kaşık yoğurt
1 yumurta sarısı akı üzerine
yarım paket kabartma tozu
bir çimdik yani  2  çay kaşığı tuz
2-3 kaşık çökelek yada lor
aldığı kadar un
üzeri için susam

YAPILIŞI

Tereyağını daha önce dolaptan çıkarıp biraz yumuşak hale getirelim.
Kabımızın içine tereyağını koyalım,içine ,yumurtanın sarısını,yoğurdunu ,çökelek ve tuzu,kabartma tozunu katıp yoğuralım.Yumuşak bir hamur yapıp yarım saat dinlendirelim.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğü parçalar alıp uzun çubuklar yapıp iki ucunu birleştirelim .
Bir kabımıza susam bir kabımıza yumurta akını koyalım.
Yaptığımız simitleri önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizelim
180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim
Afiyet sağlık olsun.
Huzurlu ve barış içinde yaşamak dileğiyle



1 Haziran 2013

İSTANBUL GEZİ PARKI




Bir küçük açıklama 
memlekette yaşanan olaylar sakinleşene kadar
yayınlarıma ara veriyorum 
Toplumsal duyarlılık
zamanı ,insanlar direnişte olduğu sürede
içimden post yazmak gelmedi.
Sizi bu resimle bir süreliğine 
bırakmak istiyorum.
Her şey düzelince tekrar mutlu bir şekilde 
yayınıma devam edeceğim
Allah nasip ederse İnşallah
Sizleri seviyorum.:)))

28 Mayıs 2013

KAYGANA


Komşum taze soğan göndermiş ne yapacağım diye soğana bakıp durdum
Tazeçik cıtır cıtır yesek iyide mide kabul etmiyor
Sonrasın da bir yanma bir yanma
Tam bunları düşünürken blog arkadaşım Şulenin asyadan esintiler blogunda kaygana 
tarifi vardı, hemen atladım ve denedim mis gibi oldu 
İşte sizinle de paylaşıyorum ve yazın
yapılacaklar arasında kahvaltın yada çayın yanına süper bir menü
İşte kaygana


MALZEMELER

Bir bağ taze soğan
4 adet yumurta
tuz-baharatlar ve yağ

YAPILIŞI

Soğan küçük doğranır,yağda biraz öldürülür.
Diğer taraftan yumurta kırılır çırpılır ve soğanın üzerine dökülür,
Tuz ve baharatlar eklenir.
Ben çok az bir değişiklik yapıp bu soğanın içine az biraz dereotu ve maydanoz
ilave ettim,yumurtanın içine de çok az çökelek attım.
Tarifi hem klasik deneyin hemde değişiklikle deneyin ikisi de süper oluyor 
Afiyet sağlık olsun

26 Mayıs 2013

ASMA YAPRAĞI SAKLAMA YÖNTEMLERİ


 Yaprak zamanı alınıp ya tuzlanıp basılacak
yada haşlanıp buzdolabına konulacak
Ben hep haşlayıp buzdolabına koyuyordum,kışında çıkarıp sarıyordum.
Bir blog arkadaşım Reyhan kokulu mutfağım kavanoza bastığını yazıp yayınlamış 
atladım hemen bende yaparım dedim
Yaptım oldu birde böyle denemekte fayda var,camda sağlık vardır diyorum.
Asma yaprağını saklama yöntemleri
işte aşağıda


Yapraklar az tuzlu suda haşlanıp sıcak sıcak kavanoza konulur.
Sıcak suyundan da ilave edilir.
Kapağı kapatılıp ters çevrilir.
Kapak tuttuktan sonra saklama başlamıştır.



Yapraklar 
sade suda haşlanır ve kevgirde suları süzüldükten sonra
buzdolabı poşetine konulup buzdolabına kaldırılır.

Yapraklar 
daha taze taze dolma olarak sarılmaya hazırdır.
Afiyet sağlık olsun



Not.Kışın hemen gitmesi ve yazın aniden gelmesi
 gene ara ara soğuk olması bütün dengemi bozdu.
Havalar güzel temizlik yap 
havalar kötü hasta ol yat modundan çıkamadım.
O yüzden blogumu ihmal ettim ,çevreye verdiğim
 rahatsızlıktan dolayı özür dilerim



15 Mayıs 2013

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



Yazın en güzel zeytinyağlısı yaprak sarmasıdır.
Yaz diyorum tabiki  daha gelmedi ,serinlemek için
soğuk zeytinyağlısı makbul olanıdır.
İki değişik asmadan topladığım ve sardığım sarmamın rengide değişik oldu
Çünkü biri beyaz üzüm diğeri kara üzüm yaprağı 
Ama ikisi de ipek gibiydi yaprakların.
Yemeside bir o kadar güzeldi  
İşte zeytinyağlı yaprak sarmamız

MALZEMELER

Yaprak dilediğiniz yerden yarım kilo
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
7-8 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
yarı demet maydanoz ve dereotu
1 avuç nane
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tarcın
limon 

YAPILIŞI:

Yapraklar sıcak suda haşlanır bir kenarda soğumaya bırakılır
Soğan küp doğranır ve yağda kavrulmaya başlar.
İçine dolma fıstığı pirinç yıkanır ve soğanla  2-3 kavrulur.
İki bardak sıcak su konup suyla pirinç çektirilir
Demlenmeye bırakılır.
Bu arada kuş üzümü bir cezvede az suyla 2 taşım kaynatılıp,suyun içinde şişmesi beklenir.
Yeşillikler de yıkanır ve ince kıyılır,pirincin içine sırayla eklenir.
Baharatlar tuz ,şeker,tarçın,limon,kuş üzümü de ilave edilir.
Demlenme 5 dakika sonra içimiz hazır.
Pirinçe katılan tüm malzemelerle beraber kaşıkla harmanlanır.
Sıra geldi sarma işlemi,klasik harç yaprağın ucuna konulur ve ince ince sarılır.
Çelik tencereye sarılan dolmalar sıra sıra dizilir.
Üzerine yine biraz zeytinyağı ve limon sıkılır az su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Taze yaprak çabuk pişer.piştiğini anlamak için çatalla batırılır eğer rahat batıyorsa pişmiştir.
Yada bir tane alınır yiyerek bakılır,dikkat böyle böyle yaprak sarması yarıya inmesin.
Ara sıra suyunu çekip çekmediği kontrol edilir çekmişse az ilave edilir,zira zeytinyağlılar çok su istemez.
Pişen zeytinyağlı dolmamızı hiç bozmadan ,bir gün sonra yemeye hazırdır.
Sararken zevkle sarılır yerken tek tek yutulur sarma.
Afiyet sağlık olsun


SAĞDAKİ KARA ÜZÜM
SOLDAKİ BEYAZ ÜZÜM
ASMA YAPRAĞI



13 Mayıs 2013

ISPANAKLI BÖREK MAKARNALI


                                                       
Ispanağı bırakamıyorum,o da beni
Çok yakışıyor böreğe ne yapabilirim.
Bunu da paylaşayım söz artık bırakacağım
ve güle güle diyeceğim.
Çocukların da sevdiği makarnalı bir tarif
hem anneleri kurtarır hem çocukları sevindirir
İşte böreğimiz

MALZEMELER:

Yarım kilo ıspanak
4-5 adet yufka
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt (sulu)
yarım su bardağı sıvıyağ
1 adet soda
2 kase haşlanmış çimçik makarna
1 kase çökelek,lor veya kırıp peynir

YAPILIŞI:

Ispanak güzel yıkanır ve son suyuna 3-4 kaşık sirke ile dezenfekte  edilir.
Ispanak iri doğranır içine bir baş kuru soğan küp doğranır ve az tuzla ovulur.
Bir derin kaba yoğurt,sıvıyağ,soda karışımı hazırlanır.
Orta boy yağlanmış tepsiye bir yufka buruşuk konulur 
Üzerinesodalı karışım az gezdirilir,bir yufka bölünür yarısı buruşuk döşenir 
Ispanaktan biraz alınır ve yufkanın üzerine serpilir
Üzerine haşlanmış makarna serpilir,üzerine çökelek veya lor serpilir.
Üzerine yine yufka buruşuk serilir ve karışımdan dökülür 
Aynı işlem harçlar ve ıspanak  bitene kadar devam eder
En üste sodalı karışıma bir yumurta sarısı ilave edilir,üzerine dökülür.
Tepsiyi bu şekilde 2-3 saat bekletirseniz şişer ve daha güzel olur 
170-180 derecede fırında pişirilir.
İşte böreğimiz sıcak veya soğuk yemeye hazır 
Afiyet sağlık olsun








6 Mayıs 2013

EVDE CİPS



Dün Survivor karşısına geçip cipsimizi yedik 
Tabi ki ev yapımı cips,gönül rahatlılığla. 
Normalinde alıp yemem. 
İçindeki kızarmış yağ-tuz oranlarından birde kalori
durumlarından dolayı.
Yedikten sonra da  insanın içi bayılıyor yağdan.
Tabi ki bu benim fikrim zevkle yiyenleri de yargılamam
İşte gönül rahatlığı dedim ya blog arkadaşım Selda'nın mutfak defteri nde
görünce hemen atladım yaparım ben bunu dedim.
Evcek çok beğenildi,Dilara -teyze bundan hep isteriz artık dedi. 
Bende tabiki dedim ve sizlerle de paylaşmak isterim.
İşte ev yapımı cips 

MALZEMELER:

1 Adet yufka
3 kaşık labne peyniri
1 çay kaşığı acı biber
1 çay kaşığı nane
tuz

YAPILIŞI:

Önce içine sürülecek karışımı hazırlayalım,3 kaşık labneyi kabımıza koyalım içine
baharatları ve tuzu atalım.Ben az zeytinyağ ilave ettim, sürülmesi kolay olsun diye 2 kaşık da su ilave ettim.Karışımı ,tezgaha yaydığımız yufkanın yarısına sürdüm ve diğer yarısını bunun üzerine kapatıp elle hafif bastırıp yapıştırdım.Rulo ile kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizdim.
180-190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.
Son tepsiyi diğerlerini yerken biraz yaktım aman siz dikkatli olun 
Sonuç da enfes bir ev cipsi yanık da olsa yeniyor.
Çocuklar için ideal  ev ortamında cipse bayılacaklar.
Afiyet sağlık olsun

















3 Mayıs 2013

ISPANAKLI BÖREK HAMURSUZ



          Kış sebzelerinden sıkılanlar için son bir çağrı, gelin birde börek olarak 
değerlendirelim ıspanağı
Sonra rahat bırakalım biraz dinlensin.
Yaz sebzeleri için sabırsızlanıyorum 
Şöyle patlıcanlar, domatesler, biberler, kabaklar,fasulyeler ,salatalıklar.
Mis gibi yaz sebzeleri gelsin 
hoşgelsin.
İşte ıspanaklı böreğimiz


MALZEMELER

Yarım kilodan biraz az ıspanak
1baş kuru soğan
2 yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 kase dolusu çökelek .lor veya peynir kırığı
1 paket kabartma tozu
tuz, isteğe bağlı acı ve kara biber
1 tatlı kaşığı çörekotu ve susam
Kıvama göre un

YAPILIŞI

Ispanak güzel yıkanıp sirkeli sularda bekledikten sonra bir leğene iri doğrayalım.Elle de koparabilirsiniz
İçine kuru soğanı küp doğrayıp az tuzla ovalım.
Ispanak ovalanınca siner ve o kabarıklığı gider,sulanmışsa suyunu süzelim .
Şimdi içine yumurta,yoğurt,sıvıyağ ve çökeleği koyalım.
Tuzunu ,acısını ve çörekotu katalım.
Unu azar azar ilave edelim karıştıralım,kek kıvamı gibi kıvam alınca yağlanmış tepsiye döküp yayalım üzerine susam serpelim ve fırında 170-180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak servis yapabilirsiniz
Bu tarifin içine makarnada katabilirsiniz zira çocuklar bayılır bu fikre
Afiyet sağlık olsun










28 Nisan 2013

DOĞAL KREM YAPIMI KURU CİLTLER İÇİN



                                                Pahalı yüz kremlerini kullanmayı bıraktım artık
zeytinyağlı bebek yağı kullanmaktaydım.
Yüzüm  kuru hemde kupkuru
Doğal bir krem arayışında olduğum şu günlerde 
seyretmeye başladığım bir programda
sorunun cevabı geldi.
Uzman doktor Elif Güveloğlu  sedef,egzama,ve kuru ciltler için doğal krem yapımını anlattı.
Krem egzema,sedef hastalıkları için kullanıldığı gibi çok kuru ve pul pul dökülen ciltler içinde kullanılıyormuş.
Ben kuru ciltler olan kısmını alıp, kendimde denemeye karar verdim.
Hemen malzemeleri aldım, yaptım ve 30 gün kullandım
 alerji geliştirecek mi ? diye bekledim.
Hiç bir alerji olmadı ve aradığım doğallıkta bir ürün olduğunu gördüm .
Elif Güveloğlu'ndan da blogumda paylaşma iznini aldıktan sonra
sizinle bu doğal kremin nasıl yapıldığını anlatacağım.


MALZEMELER

1-Kakao yağı katı olacak 50 gr
2-Kantaron yağı 50 ml
3-Susam yağı 50 ml
4-Zeytinyağı sızma 50 ml
5-Hindistan yağı 50 ml

YAPILIŞI

Kakao yağı benmari usulü bir cezvede eritilecek.
Diğer yağlar bir kapta karıştıralacak.
Zeytinyağını ölçmek için boşalan şişeyi ölçü olarak kullanın
Karışım benmari eritilen kakao yağının içine yavaş yavaş boşaltılacak.
Bu karışımı  cam bir kavanoza dökülüp dolapta donana kadar tutulacak.
Daha sonra çıkarın ve kullanmaya başlayın

Benim önerim:
Karışımı varsa biten küçük cam krem kutularına dökün gerisini
dolapta tutun bittikçe küçük kutuya aktarın.
Sabah yüzünüzü yıkayıp kuruladıktan sonra hafif nemli iken kremi sürerseniz daha iyi sonuç alırsınız.

İçine birde en beğendiğiniz kokulardan istediğiniz çiçek yağı (25gr) katabilirsiniz.

                                                 
                         
                                                                                                                                                                                               



























20 Nisan 2013

PIRASA BÖREĞİ MAKARNALI



Pırasa bilindiği üzere kimi kişiler tarafından çok sevilir
kimileri tarafından da çok sevilmez hatta ağzıma bile sürmem diyenler olur.
Onlara inat öyle bir börek tarifim var ki içinde pırasa olduğunu 
anlamayıp bu bir patatesli börek diye yiyen olur.
Özellikle çocuklar için pırasa gıdasını alması açısında 
ideal bir börek 
Bakalım neymiş 
İşte tarifimiz


MALZEMELER

3 yumurta biri üzerine
Yarım su bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet patates 
2 adet havuç 
1 adet kuru soğan
3-4 adet pırasa
4-5 çorba kaşığı un
2-3 adet çorba kaşığı mısır unu
1 normal kase haşlanmış makarna
1'er çay kaşığı tuz,karabiber,isteyen acıbiber,kimyon
5-6 dal maydanoz ve dereotu
2-3 çorba kaşığı çökelek
Üzerine serpmek için susam ve çörekotu 
1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu

YAPILIŞI

Pırasaları dilim dilim doğrayıp az yağda kavuralım hafif pişmiş olsun
İçine havuçu rendeleyip kavuralım diriliği gitsin.
Bu arada  makarnamızı da haşlayalım.
Diğer taraftan karıştırma kabına yumurta,yoğurt,yağ,yeşillikleri,soğanı rende,patates rende
çökelek,baharatlar,karbonatı karıştıralım.
Soğuyan  pırasaları ve makarnamızı da karışıma ilave edip,un ve mısır ununu katalım.
Çok katı olmayan karışımı yağladığımız tepsiye dökelim,kaşıkla tepsiye yayalım.
Üzerine sürmek için yumurtamızı çırpalım içine az yağ damlatalım,bir kaşıkta da yoğurt
koyup bunu da karışımın üzerine sürelim.
Üzerine susam ve çörekotu serpip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
Fırından üzeri kızaran böreğimizin ilk sıcaklığı çıkınca dilimleyip servis yapalım
Bakalım içinde pırasa olduğunu anlayacaklar mı?
E e bu kadar malzemenin içinde tabiki anlaşılmaz diyeceksiniz 
İşte evde olan  malzemeyle besleyici değeri süper olan bu pırasa böreğini çocuğunuza rahatlıkla yedirebilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun












16 Nisan 2013

SÜPRİZ KEK




MALZEMELER

3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

HİNDİSTAN CEVİZİ TOPLARI İÇİN

1,5 su bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı pudra şekeri
2-3 adet yumurtanın beyazı yani akı
üzerini süslemek için krem şanti ve çikolata sos

YAPILIŞI

İlk önce kekimizin içine koyacağımız hindistan cevizi toplarını hazırlayalım.
Hindistan cevizini bir keseye boşaltalım içine pudra şekerini eğer tatlı severseniz bir kaşık daha ilave edin.Yumurta aklarını katın önce 2 tanesini eğer katı ise üçüncüsünü katabilirsiniz.Elinizle küçük toplar yapın.Sıra geldi kekimize klasik kek tarifimiz gibi önce yumurta ve şekeri çırpın.
Sütü az ılık ,yağ , kakao ve diğerlerini ilave edin.Unu da gerekli ölçüde kattıktan sonra kekimiz hazır.
Küçük kağıt kek kalıplarını silikon kek kalıplarının içine yerleştirin. Kekimiz den bir kaşık kalıba koyun içine yaptığımız hindistancevizi toplarından koyun ve üzerine yine kek den bir kaşık koyun.Bütün malzemeyi böylece paylaştırın ve fırında 175 derecede pişirin.Küçük keklerimiz pişince üzerini kremşanti ile süsleyin dilerseniz çikolata sos kullanabilirsiniz arzu sizin.
Afiyet sağlık sizin için










12 Nisan 2013

MAYONEZ (EV YAPIMI)




Yaşadığımız yüzyılda doğal olan ne kaldı ki?
Suyumuz temiz mi?
ya yediğimiz gıdalar
soluduğumuz hava
ve giydiğimiz giysiler.
Hepsinde bir katkı maddesi ,yapımında kullanılan kimyasallar 
ve nefes aldığımız havada dolaşan zehirli partiküller ve gazlar.
Sıcak havalarda tenimize değen güneş den gelen
radyasyon .
Doğal olan ne kaldı ki?
Yeni yetişen nesillere acıyarak bakmaya başladım 
Neden mi ? işte bu doğal olmayan dünyada yaşamak zorunda kaldıkları için 
hiç bir doğal ürünle tanışmadan büyüdükleri için.
Teknoloji bizi hep hazıra itiyor.
Doğal bir gıdaya ulaşmak için ,üretmek için zaman ayıramıyoruz
Raflarda olanı alıp, kullanmaya başlıyoruz
Tabi ki yediklerimiz vücudumuzda  hastalık yapana kadar.
Şimdi sizinle çok pratik bir o kadar güvenilir ev yapımı doğal mayonezi  paylaşmak istiyorum.
 işte tarif.


MALZEMELER

2 yumurta
1 su bardağından iki parmak eksik sızma zeytinyağı
1,5 çorba kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı limon suyu
ve tuz

YAPILIŞI

İlk önce unu yarım bardak su  ile karıştırıp pişirin,katı bir bulamaç olacak
Limonu sıkın kenara koyun.
Cam çukur kasede yumurta ile yağı çırpmaya başlıyoruz.
Bir taraftan çırparken diğer elimizle pişen unu kaşık kaşık kaseye boşaltıyoruz
Koyu yoğurt kıvamını elde edene kadar bu işleme devam ediyoruz.
Çırpma devam ederken limonu azar azar döküyoruz.
en son arzuya göre tuzu katıyoruz,bir tutam dediğimiz tabir uygundur.Az gelen ilave edebilir.
Bir iki dakika daha sonra cırpmayı sonlandırın.
İşte doğal mayonez hazır.
Rengi biraz sarı olacaktır bu da doğal sızma zeytinyağı ve limonun rengidir.
Beyaz olmadı diye endişe etmeyin
Hazır olanların rengi beyazdır,bunun için katkı maddesi katılır
Tıpkı unu beyazlatmak için ,şekeri beyazlatmak için kullanılan kimyasal işlemler 
diğer bütün hazır gıdalarda vardır.Uzun raf ömrü olması için de içine( E) maddesi katılır.

NOT: Mayonezimiz dolapta saklayalım ve kısa sürede bitirelim
Şimdi bundan Rus salatası ,makarna üzerine ve kumpir için rahatlıkla kullanabilirsiniz
Afiyet sağlık olsun