22 Eylül 2013

LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE


Kışın kar yağarken içilen çayın yada kahvenin 
yanında en güzel giden şey kurabiyedir.
Arkadaşların bloglarında gezerken
not aldığım ve denediğim ceşit ceşit kurabiyelerden bir tanesi.
Evde yenildi beğenildi kıyır kıyır süper bir tad 
Sizinle de paylaşmak istedim
Tarifi aldığım blog arkadaşım cafeportakal 'a
teşekkürler .
İşte kurabiyemiz





MALZEMELER

125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1,5 su bardağı mısır unu
2 su bardağı un +1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 büyük limon kabuğu rendesi (limon yoksa portakalda yapılabilir)

YAPILIŞI

Tereyağ yumuşak  olacak ve tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur yapılır
Ceviz büyüklüğünde parçalar yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Üzeri bastırılmayacak.
170 derece ısıtılan fırında 20-25 dakika pişirilir.
Üzeri beyaz olacak kızarmak için beklemeyin.
Soğudukça güzelleşen kurabiye yanında çay eşliğinde mükemmel bir lezzet
Üzerine benmari usulü çikolata eritebilirsiniz ben sade denedim,lezzet böylede süper.
Afiyet sağlık olsun

20 Eylül 2013

KABAK YEMEĞİ



Kabağı herkes sevmez ,ama sebzeler içinde en lifli olanıdır.
Yani bağırsaklarımız en  çok sevdiği sebzedir.
İster sade pişirin ister pirinçli,isterseniz içine bulgur atın
mutlaka üzerine sarımsaklı yoğurtlu
vazgeçilmez bir yemek olur.





MALZEMELER

1 kilo kabak
2 adet iri kuru soğan
2-3 adet  sulu domates
1 kırmızı biber
1 çay bardağı bulgur veya pirinç
yarım demek dereotu
tuz-baharat ve sıvıyağ

YAPILIŞI

Kuru soğan yağda kavrulur,içine domates ve kırmızı biberde doğranır.
Kabakların dışı kazınıp küp doğranır.
Hepsi beraber kavrularak pişmeye bırakılır.
Bulgur veya pirinç yıkanır ilave edilir.
Az su ilavesi ,tuz ve dereotu doğranır,yumuşayana kadar pişirilir.
Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Pirinç yerine patateste koyabilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun





17 Eylül 2013

KIŞLIK DOMATES SOS SAKLAMA YÖNTEMLERİ






Kışlık hazırlıklarının en önemlilerinden biri
domates sos yapmak ve saklamak
İşte onlardan bir iki tanesini sizlerle de paylaşmak istedim.
Kek yaptığımız silikon  küçük kalıplarımıza domates sosu koyup
dondurucuda dondurup daha sonra ters çevirip buzdolabı poşetlerine koyabiliriz.
Buzluklara yine domates sos dan koyup dondurup küçük kalıpları
4-5 adet buzdolabı poşetine koyabiliriz.
Domates sosu direk yine buzdolabı poşetine koyup ağzını bağlayıp
öylede dondurabiliriz .
İsterseniz domates sosu kaynatıp sıcakken kavanoza koyup kapağını da sıkıca
kapatıp ters çevirerek vakumlama yöntemini de kullanabiliriz.
Menemen sosu da bu yöntemle 
deneyebilirsiniz.
Hangisi size uyarsa değişik yöntemler
sizi bekliyor .
Zamanı geçmeden domates den faydalanalım
kışın bol bol yemek için 
Afiyet sağlık olsun














13 Eylül 2013

KIRMIZI MERCİMEKLİ BÖREK (BÜKME)



Afyon ve Emirdağı'nın meşhur mercimekli bükmesi vardır.
El açması hamurun içine haşlanmış kırmızı mercimek koyarlar
Pratiklik adına bende hazır yufkadan olur mu ? dedim
oldu.
Ama aslının yerini tutmadı 
sadece idare etti
denemek isteyenler için işte tarifi



MALZEMELER

4 adet hazır yufka
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 yumurtanın akı içine sarısı üzerine
içi için
1 su bardağından az   kırmızı mercimek
karabiber ,tuz
yarım çorba kaşığı  biber ve domates salcası
1 adet kuru soğan

YAPILIŞI

Önce mercimeği  az su ile haşlayıp suyunu çektirelim
1 soğanı sıvıyağda kavuralım,içine haşlanmış mercimeği salça ve baharatları koyalım,soğumaya bırakalım
Yufkanın içine süreceğimiz su,yağ ve yumurta akını bir kapta karıştıralım
Yufkayı bütün tezgaha serelim ,karışımı eşit her yerine sürelim
Üzerine ikinci yufkayı kapatalım ve karışımda bir daha sürelim
Bıçakla yufkayı üçgen parçalara kesip , mercimek içi koyup saralım
Yumurta sarısını da üzerine sürüp tepsiye dizelim
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
Sıcak sıcak yemeğe hazır.
Afiyet sağlık olsun



Bize gerçeğini yapıp yediren Emirdağlı
Hatice Teyzemizin anısına
15-9-2013


11 Eylül 2013

ŞEFTALİ REÇELİ




Kışlık hazırlıklarımıza şeftali reçeli ile devam ediyoruz
zira meyvelerin mevsimi geçmeden reçellerimizi yapmalıyız ki biraz
havalar soğudu mu? tatlı ihtiyacımız açığa çıkacak.
Her zaman aynı yöntemle yaptığım şeftali reçelinin
işte tarifi.

MALZEMELER

1 kilo şeftali
5 su bardağı şeker
1-2 çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Şeftalilerin  kabuklarını soyup istediğiniz ölçüde doğrayın.
Üzerine şeker ile kaplayın ve bir gece bekletin.
Ertesi gün kaynatmaya başlayın 
Önce  şekerini eritip 5 dakika kaynatın.
Kaynayan reçelin içinden şeftali tanelerini kevgire alın.
Kalan suyunu kaynatmaya devam edin reçel kıvamı alıncaya kadar.
Kıvam aldıktan sonra şeftali tanelerini ve limon suyunu ilave edin bir taşım daha kaynatın
Sıcakken kavanoza koyun kapağını kapatıp ters çevirin bir gün bekletin (vakumlama yaptırın)
Vakumlama istemiyorsanız normal kapatabilirsiniz 
Vakumlama  da amaç kışın daha uzun süre taze reçel yemektir 
Afiyet sağlık olsun


 NOT: Şeftalileri şekere yatırdığınızda az sulanmışsa ,biraz su ilavesi yapabilirsiniz

9 Eylül 2013

ANNEME , TÜM ÇİÇEKLER SENİN OLSUN








TÜM ÇİÇEKLER SENİN OLSUN

Severdin çiçekleri hayvanları doğayı
tavukları ,kuzuları ,kedileri ,köpekleri
ve insanları
Tavuk beslerdin, arkanda gezerlerdi ,yumurtluyor diye kıyamazdın kesmeye
sen kıyamazdın gece kümesten köpek kapar götürürdü.
Sen kıyamazdın ,komşunun bahçesine girer bir daha girmesin diye ayağı kırıp
bahçeye atarlar, sarardın iyileştirirdin.
Kedilere doğum anında yardım ettin bir gün 23 nisandı ,adlarını bayram ,çocuk
23 ve ulusal koymuştuk
Köpekleri alıştırırdın kapı önüne yemek artığı vererek
Kurban bayramı için köyden kuzu gönderirlerdi
kıyamazdın kesmeye 
hüzünlü olurdun kuzun kesilince .
Bir keresinde eve tam 5 çocuk getirdin
anneleri kocaya kaçmış ,babaları zaten çok olmuş terk etmiş onları.
Yıkadın üstlerini değiştirdin
karınlarını doyurdun akşam kaldılar bizde
-Ne olacak bunlar dediğimizde -evlat ediniriz dedin -neee dedik şaşırarak
Sonra akrabaları götürdü onları pek sevmişlerdi seni
Köyde bir adam vardı iki kere yıldırım çarpmış ,kolu bacağı kesik ,yaraları kokuyor diye 
kimse almaz öyle dolanırdı.
Aldın aylarca baktın ona yatak verdin önüne yemek götürdün sohbet ederdin
onunla
Oda -ben beddua aldım anamdan ,yıldırım çarptı  sonunda derdi sana 
Anneni erken kaybetmiştin sonra da kardeşini
yetimlerim var diye ,her bayram onları giydireçem  telaşı yaşardın 5 çocuğa.
Bazen evden doldurur erzak kuru diri ne varsa -nereye dediğimizde 
söylemezdin.
Sonra birileri gelir Allah razı olsun derdi anlamazdık niye
Komşuların bazılarına çok yardım ettin ,sonra kazık attılar sana olsun dedin
ben yapayım da görevimi derdin.
Hacıya çok istedin gitmeyi hep başının etini yedin kocanın
sonunda yazdırdın hacıya ,sıra bekledin .
Nasip olmadı sana hiç gitmek ,istemeyen kocana çıktı sıra.
Ama olsun ,sana hep hacıanne derlerdi ,sen zaten kırk kere gitmiştin 
yaptıklarınla
Mezarını kazan adam ben çok çayını içtim ekmeğini yedim
hacıannenin ,inşaatta çalışırken helal olsun ona ,kazdığım mezar dedi.

Yaşasaydın bu yazdıklarıma çok kızardın gizlidir yapılan iyilikler diye.
Bizden yedi yıldır uzaklardasın 
biz sana yedi yıl yakınlaştık oysa.
Melek gibi yaşadın 
bu dünyada 
mekanın cennettir eminim ona.
Tüm çiçeklerin ,güllerin resimlerini senin için çektim 
seversin diye ,
kokladım çünkü sen kokarsın diye.


9-9-2006 

6 Eylül 2013

KAVUN REÇELİ



Kavun tatsız çıkınca çare tükenmez dedim ve onu sihirli değnekle reçele çevirdim
İlk defa kavun reçeli yaptım gerçekte var mı?
onuda hiç bilmiyorum
yapmak isteyenlere işte kavun reçeli


MALZEMELER

1 adet biraz sert  kavun küçük boy
4 su bardağı şeker
1 kaşık limon suyu veya 2-3 adet limon tuzu

YAPILIŞI

Tahmini bir küçük kavun içini ceviz büyüklüğünde doğrayıp üzerine şekeri ekin ve bir gece şekerde beklesin.
Ertesi gün sulanmış kavunu kaynatmaya başlayın 
Şekeri eridikten sonra bir iki taşım kaynatın sonra içinden kavunları bir süzgece alın.
Geri kalan şerbeti kıvam elde edinceye kadar kaynatın.
Şerbetin içine süzgece aldığınız kavun tanelerini katın limonu ilave edin ve bir iki taşım kaynattıktan sonra oçağı kapatın.
Uzun süre saklamak isterseniz reçeli kavanoza  sıcakken koyup kapağını da sıkıca kapattıktan sonra ters cevirin bir gün beklesin
Vakumlama işlemi yaptığınız reçeli kışın yemek için kaldırabilirsiniz.
Vakumlama yapmak istemezseniz tabağa koyup hemen yemeğe başlayın.
Afiyet sağlık olsun



4 Eylül 2013

BÖRÜLCE SAKLAMA


Yazın 
ağustos böçeği gibi vakit geçirdik ama
karınca gibi kışlıkları hazırlamaya başladık.
Antalya'nın börülcesi oradan alıp getirdim ve 
dolaba atıp kışın nasipse yemek için.
Tazelerini kırıp, biraz sert olanları içini çıkarıp
kullandım.
İçine 3-4 adet domatesle hafif tencerede çevirip soğuduktan sonra  
buzdolabı poşetlerine tek pişirimlik koydum.
Poşetlerin havasını çıkarıp ağızlarına bir düğüm
ve buzdolabına 
sıraladım
Kışın yemeğe hazır.








2 Eylül 2013

AKDENİZ'DE GÜNEŞ ve AY


                                                 
Akdeniz güneşiyle merhaba demek istedim zira bir başka 
batıyormuş.
Tatilde en çok seyretmeye doyamadığım doğa olayıdır

batan güneş

doğan
ay



ve
doğan
güneş




8 Ağustos 2013

HAVUÇLU-YOĞURTLU SALATA VE TATİL


Havuç yazın da kışında bulunan  bir bitki
Kışın salatası,zeytinyağlıların içine olmazsa olmazı
Yazında yoğurtların içine katıldı mı ? nefis bir soğuk salata
Tarif çok basit istediğiniz miktarda havucu önden haşlayın
yuvarlak doğrayın ve başka bir kapta yağda domatesi 
harmanlayın.
İçine haşladığınız havuçları atın biraz da böyle kavurun
Soğuduktan sonra yoğurtla buluşturun
Yoğurdumuz sarımsaklıda olabilir sade de
size kalmış 
Üzerine yine zeytinyağ gezdirin.
Nane serpin ve yaz olduğu için soğuk soğuk servis yapın
Afiyet sağlık olsun




Yazdan bahsetmişken artık oruçlarımızda bitiyor,bayramı yaptıktan sonra
bir tatil zamanı geldi sanırım
Sizi bu güzel renkle ve serinletici salata ile baş başa bıraksam
ve Allah nasip ederse gelince merhaba desem nasıl olur
 acaba.
Gönüller hep bir sağlık ve huzur dileklerimle
İyi bayramlar

4 Ağustos 2013

YIRTMA ASMA YAPRAĞINDAN






Yaprak toplarken bazı mahalleden komşular küçük yaprakları topluyorlardı.
Siz neden küçükleri topluyorsunuz dedim onlara sarılmayacak kadar minik onlar
Biz dediler onlardan yemek yaparız ,yöremize ait bir yemek.
Bu konuşmanın üzerinden epey geçmişti ki
bir blog arkadaşımda (herdemlezzet )bu yöresel yemeği gördüm .
Hemen gidip asmanın başına küçük yaprakları topladım,yemeğimi yaptım
Oldu mu ?hemde nefis oldu 
İşte yöresel Çorum'a  air bir yemek
Yırtma
Asma yaprağından


MALZEMELER

250 grAsmanın taze minik yaprağı
2 kuru soğan
Birer kaşık domates ve biber salçası
1 küçük çay bardağı bulgur veya pirinç
150 gr kıyma
yarım limon suyu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz ve baharatlar
Ben ilave dereotu ve maydanozda koydum

YAPILIŞI

Tencereye soğan doğranır ve kavrulur
Kıyma ilave edilir kavrulur.
Salçalar ve baharatlar konulur
Yaprak yıkanır ve elle didilerek ilave edilir
Pirinç veya bulgurda konur
Suyu üzerini geçene kadar konur ve pişirilir,suyu çektikçe ilave edilir.
Üzerine servis yaparken sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz ayrı lezzet veriyor.
Afiyet sağlık olsun .
Allah sağlıktan başka huzur versin



31 Temmuz 2013

İNCİR UYUTMASI

                                      
Ramazan başladığında çok ağır tatlılar yapmamak için kendimce karar almıştım.
Sözümde durdum ve yapmadım ama davet için misafirlere
çok hafif bir tatlı yapmalıydım .
Hem hafif meyveli hemde serinletici
 çok ideal bir tatlı
İncir uyutması 
Ramazanda bağırsak problemi, çekenler için mükemmel
hemde sıcak havalarda soğuk soğuk serinlik veren bir tad
İşte sizinle buluşmaya hazır.


MALZEMELER

250 gr incir 17-20 adet
1 kilo süt yarım bardak eksik
1 çay bardağı ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın
üzerine istediğiniz  kadar dondurma bu tarif de yok ben uyguladım

YAPILIŞI

İncirlerin sapı bıçakla  kesilir ve yıkanır.
Üzerine sıcak su dökülüp 1 saat bekletilir.
Yumuşayan incirler robotla çekilir.
İçine eli yakmayacak ılıklık da sütten 3-4 kaşık katılır,karıştırılır.
Ben şeker katmadan yaptım aslında tarifinde var ama incirin kendi tadı yetiyor bana göre.
Kalan süt tamamen ilave edilir, tarcın-cevizi de istediğiniz büyüklükte dövülür ve katılır.
Karışım kase veya kadehlere paylaştırılır ve üzerine uyutma işlemi için uygun örtü örtülür.
3-4 saat uyuttuktan sonra dolaba kaldırılır.
Soğuduktan sonra,ben ertesi gün servis yaptım daha güzel kıvam alıyor,servis yapılır.
Servis yapmadan önce isteğe bağlı üzerine dondurma koyabilirsiniz çok daha güzel oluyor.
Afiyet sağlık olsun





27 Temmuz 2013

FASULYE DİBLESİ


Fasulye diblesi bir Karadeniz 
yemeği ama Karadeniz in 
her ilinde meşhur bir yemek sanırım.
Hem fasulyeye pilav yakışmış hemde pilava fasulye
güzel bir ikili oluşturmuşlar
Benimde çok hoşuma gitti
İşte tarifi 

MALZEMELER

Yarım kilo taze fasulye
2 büyük kuru soğan
1 su bardağı pirinç
tuz -zeytinyağ-karabiber
1,5 su bardağı su
                                                                                            



YAPILIŞI

Önce pirinçi tuzlu ılık suya ıslatıp bir kenara bırakalım.
Fasulyeyi ayıklayıp yıkayıp
küçük küçük verev keselim
Tencereye soğanı doğrayıp zeytinyağla kavuralım.
İçine fasulyeyi atalım kavurmaya devam edelim.
Fasulyeler yumuşak pişene kadar kavuralım az su ilave edebiliriz.
Islattığımız pirinç bol su ile yıkadıktan sonra süzüp fasulyelere katıp söyle iki çevirelim
1,5 su bardağı su-karabiber ilave edelim pilavımız suyu kaynayınca altını kısıp su çekene kadar pişirelim.5-10 dakika dinlendikten sonra kaşıkla harmanlayıp servis yapabiliriz.Bu usulde diğer sebzelere de uygulaya bilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun




24 Temmuz 2013

KABAKLI YOĞURT SALATASI


Kabağın güzel bir hali
yoğurtlu kabak salatası
Çok basit bir kabak çiğden rendele üzerine yoğurt ekle biraz nane
biraz semizotu, 5-6 adet ceviz ,tuz ,yağ ekledin mi işte tamam
kabak salatası
hem sağlıklı hem de lezzetli
Siz sarımsak da yapabilirsiniz ister az mayonez
damak tadına kalmış 
yapanlara şimdiden afiyet sağlık olsun







23 Temmuz 2013

MAKARNA ÇORBASI





Bazen pilav ve makarnalar yendikten sonra kalanı tencereyle
dolaba kalkar.
Sofraya ısıtılır yensin diye defalarca  gelir gider.
Bir türlü yenmez yenmez.
Çöpede gönderemezsiniz yazııkk
İşte böyle durumlarda çorba yapımı devreye girer.
Pilav olsun makarna olsun ideal bir çorba olmaya hazırdır
İşte cimçik makarnanın en sonu çorba olarak
soframızda ,yapımı çok kolay
Kalan makarnamızı üzerine su  ve bir diş sarımsak ezerek pişirelim
Bir kasede 1 bardak yada daha fazla yoğurt ,bir tatlı kaşığı unla karıştırıp
kaynayan çorbamızın içine alıştırarak yavaş yavaş katalım.
Bir iki tıkırdasın ,içine nane kurusu tuz ilave edelim
Dilerseniz üzerine kıymalı -kırmızı biberli yağda yakabilirsiniz.
İşte çorba hazır 
Afiyet sağlık olsun
Allah çok bereketler sunsun


20 Temmuz 2013

KIYMALI TAZE FASULYE



Yazın en güzel sebzelerinden taze fasulye bol bol yapılacak
işte onlardan biri kıymalısı

MALZEMELER

Yarım kilo taze fasulye
100 gr kıyma
2-3 adet domates
1 iri kuru soğan
2 adet taze yeşil biber
tuz,baharat ve sıvıyağ
3-4 dal maydanoz
2-3 kaşık zeytinyağ

YAPILIŞI

Fasulye ayıklanır yıkanır ve ikiye üçe bölünür
Tencereye kıyma konulur kavrulur
Soğan kıymaya küp küp doğranır kavrulmaya devam eder
Biber küçük küçük doğranır karışıma ilave edilir.
Domates rende veye doğranarak karışıma katılır
Enson fasulye ilave edilir kavrulur
İçine az su -tuz ve maydanoz eklenir kapağı kapatılır.
Fasulyeler yumuşayınca pişmiştir
Servis edilmeye hazırdır.
 NOT ;Ben sıcak olsun soğuk olsun yemeklerde zeytinyağı tercih ettiğim için
siz bunun yerine istediğiniz yağı kullanabilirsiniz
Afiyet sağlık olsun .
Allah herkesin sofrasına nasip etsin

18 Temmuz 2013

LAHANA(KELEM) DOLMASI





Yazın lahana(kelem) sarması biraz garip öyle değil mi?
Yazdan kışlıkları buzluğa atınca bende kışdan yazın yemek üzere
azıcık lahana attım.
Bu tadlar da özlenmiyor değil ?
Ama yaz domatesiyle pişince daha bir güzel oldu sanırım
Daha önce yaptığımız dolma (kelem)  içi gibi hazırlayıp sarabilirsiniz
Afiyet sağlık olsun
Allah bereketli sofralar kurdursun.