4 Aralık 2013

NARLI KEK



Nar meyvesinin tepesine hiç baktınız mı?
Bir kraliçe tacı vardır.
Bu da narı meyvelerin kraliçesi yapar.
Sert kabuğunun altında içinde saklı
taneleri ve kendine özgü suyu ile 
bizi şaşırtır.
Bereket sembolüdür.
Böyle güzel yararlı bir bitkinin bir kek tarifi 
olmasın mı?
Hem içinde ,hem de sosunda nar olan bu tarifi sizinle paylaşmayayım mı?
İşte narlı kekimi sizin beğeninize sunuyorum.


MALZEMELER

3 yumurta
7 çorba kaşığı şeker
1 büyük çay bardağı nar suyu
1 paket kabartma tozu
1 limon vy portakal kabuğu rendesi
7 çorba kaşığı tepeleme un

Üzerinin sosu için:
2 nar suyu
3-4 kaşık su
1 tatlı kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI

Yumurta - şeker mikserle çırpılır.
İçine nar suyu katılır.
Un ve kabartma tozu katılıp karıştırılıp tepsiye dökülür.
180 derecede fırında pişirilir.
Nar suyu şeker ile bir iki taşım kaynatılır,ılıyınca ılık dilimlediğiniz kekin üzerine dökülür.
Kek sosu içine çektikten sonra üzerine pudra şekeri elenir.
Afiyet sağlık olsun







1 Aralık 2013

GAZOZ TATLISI


Dilimiz tatlı
gönlümüz tatlı
sevgilerimiz tatlı
dünyamız tatlı olsun
Ne 
kadar acı varsa
sonu
tatlı bitsin

 MALZEMELER

1 su bardağı sade gazoz
1 yumurta
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
aldığı kadar un
1 kase dövülmüş ceviz
içine sürmek için 
2 kaşık tereyağ ve  yarım çay bardağı sıvı yağ

 ŞERBETİ İÇİN

4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı limon 
Bol şerbetli seven miktarı artırabilir.

YAPILIŞI

İlk önce şerbeti kaynatalım ve ılımaya bırakalım.
Derin bir kapa mayayı üzerine diğer malzemeleri katıp  ele yapışmayacak bir hamur yapalım.
Hamuru iki parçaya bölelim.
İnce bir şekilde hamuru oklava ile açalım.
Yarım çay bardağı sıvı yağ ve 2 kaşık tereyağ(erimiş)  yarısını,  açtığımız hamurun üzerine sürelim.
Cevizi de yayalım ve rulo yapalım.
1 parmak kalınlığında ince keselim.
Yağlanmış tepsiye dizelim.
Diğer hamur parçasını da aynı işlemi yapıp tepsiyi dolduralım.
Tepsiyi yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım.
Mayalandıktan sonra 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
Sıcakken ılık şerbeti üzerine döküp başka bir geniş tepsi ile üzerini kapatıp şerbetini çekmesini sağlayalım.
Şerbetini çeken tatlımız soğuduktan sonra servise hazır. 
Afiyet sağlık olsun














26 Kasım 2013

DALGALI ISPANAKLI BÖREK


Ispanak yaz ve kış sebzesi ama nedense hep kışın aklıma böreğini yapmak geliyor.
Kışın bol tüketince yazın yüzüne bakasım gelmiyor
sanırım.
Ama haksızlık ediyorum sanırım
bu güzel bitkiye .
Ve onu blogumda işe aldım.
Onunla yapılan tarifleri yayınlıyorum
böylece gönlünü almış olurum.



MALZEMELER

3 adet yufka
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 bardak sulu yoğurt
yarım kilo ıspanak 
1 baş  büyük kuru soğan
1 kase çökelek,lor veya peynir kırığı
böreğin üstü için çörek otu ve susam

YAPILIŞI

Önce ıspanaklar güzelce yıkanır.
İri doğranır veya koparılır,içine soğan doğranır ve az tuzla elle ovulur.
Yoğurt,yumurta ve yağ derin kapta karıştırılır.(yoğurdu sulu yapmak için 1 bardak su veya soda katabilirsiniz)
Yufka tezgaha serilir.
Üzerine yoğurttan 1-2 kepçe  sos dökülür yufkaya yayılır.
sosun üzerine doğranan ıspanak serpilir.
Ispanağın üzerine çökelek serpilir.
Resimde ki gibi zarf şeklinde kapatılır.
Uzun kenarlarından buruşuk toplanır tepsiye konulur.
Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır tepsi doldurulur
Kalan yoğurt sos tamamı böreğin üzerine bolca dökülür.
Böreğin üstünü bıçakla 3-4 yerinden kesip sosun içine akması sağlanır.
Üzerine çörek otu ve susam dökülür.
Eğer acil değilse 1 saat sonra sos içine çekince fırına verilir .
Üzeri kızarana kadar 180 derecede fırında pişirilir.
Afiyet sağlık olsun




21 Kasım 2013

ŞEKERPARE





MALZEMELER

2 yumurta
2 çay bardağı erimiş tereyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı irmik
aldığı kadar un
üzeri için fındık,badem,kayısı çekirdeği yada ceviz

ŞERBETİ İÇİN:

3 su bardağı şeker
4 su bardağı su

YAPILIŞI

İlk önce şerbeti kaynatıp (10-15 dakika) soğumaya bırakalım
Hamuru için, tüm malzemeleri yoğurma kabına koyup ele yapışmayan bir hamur yapalım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp
yağlanmış tepsiye dizelim.Yağlı kağıt sermeyin şerbet döküleceği için.
Şekerparenin tepesine fındık,badem ne isterseniz bir adet bastırın.Ben kayısı çekirdeği koydum
Üzeri kızarana kadar pişen tatlımızı fırından çıkarır çıkarmaz 
soğuyan şerbeti şekerparenin üzerine dökelim.
Üzerini başka bir tepsi ile kapatın şerbeti çeksin.
Şerbeti çekip soğuduktan sonra servis yapalım.
Afiyet sağlık olsun




20 Kasım 2013

YUMURTALI ISPANAK



Yaz kış hep vardır ıspanak
Yemeği,böreği kavurması,keki,sarımsaklı yoğurtlusu
buda yumurtalısı.
Yıkaması bir sorun olsa da yemesinde sorun olmaz hiç bir zaman
Yıkadıktan sonra en son suyuna sirke koymayı
unutmayın
ve işte yumurtalı ıspanak


MALZEMELER

Yarım kilo ıspanak
2 büyük kuru soğan
yarım kaşık kırmızı biber salçası 
yumurta
tuz,sıvıyağ

YAPILIŞI

Ispanakları yıkayıp son suyuna 1-2 çorba kaşığı sirke katıp bekletelim.
Soğanları iri doğrayıp geniş tava veya tencerede yağ ile kavuralım.
Ispanakları elimizle gelişi güzel doğrayıp kavrulan soğanların içine atalım.
Ispanaklar solup diriliğini kaybedince biber salçasını da katıp kavuralım.Ben kışlık hazırlıklarında kırmızı biberi rondodan geçirip birer porsiyon dolaba kaldırmıştım onu kullandım.
Şimdi yumurtaları kırmaya geldi ,istediğiniz sayıda yumurtayı yuva yapın ve yumurtaları kırın.
Yumurtaları hafif kaysı kıvamı pişirin,üzerine tuz ekin.
Sıcak servis yapın.
Afiyet sağlık olsun.



16 Kasım 2013

AŞURE VE MUHARREM AYI



Bir avuç malzemeyle yola çıkarsın bir koca tencere aşureyi dağıt dağıt bitiremezsin
Bereketli olduğunu aşure yapanlar bilir.
 Sert ve yumuşak malzemelerden oluşması ve bir araya geldiğinde 
inanılmaz bir tatlıya dönüşmesi bir mucize gibidir bence
Ama bereketi simgelediği gibi acıyı da simgeler
Kerbelayı simgeler.
 10 Muharrem de şehit edilen Hz.Hüseyin'i  ve ordusunun katledilmesini de simgeler.
Nuh un gemisinde son kalanlarla yapılan yemeği de simgeler.
Bereketi ile pişen aşurenin özellikle konu -komşu
yaşlı,yetim ve yoksullara  kapılarına  gidilerek paylaşımı
en önemli yanıdır.
Yeni nesillere aktarılması gereken yanı da budur bence.
Aşurenin ilk bereketi buğdayı akşamdan bir avuç ıslatırsınız sabaha sizi şaşırtan
miktarda çoğalmasıyla başlar.
İşte buğdayın bereketi gibi sevgilerinde çoğalması dileğiyle
aşuremi sunuyorum.

MALZEMELER

Miktarları size kalmış sadece nelerle yapıldığını yazacağım

Aşurelik buğday
Nohut
Kuru fasulye
Kuru üzüm 
Kuru incir
Kuru kayısı
Portakal ve limon kabuğu rendesi
3-4 adet karanfil suyu
şeker
üzerini süslemek için
Çiğ fıstık
Ceviz
Nar taneleri
Kuru yemişlerin her türü

YAPILIŞI

Akşamdan yapılacaklar:

Buğday bol su ile yıkanıp büyük çelik bir tencereye üzeri bol su konulur.
Bir taşım kaynatılıp kapağı kapatılır.
Nohut ve fasulyede yıkanıp suya ıslatılır.
Ertesi gün kuru üzüm,incir,kayısı ayrı ayrı tencerelerde haşlanır.
Akşamdan ıslanmış olanlar düdüklü tencerede ayrı ayrı yumuşak olana kadar pişirilir.
Pişen sert gıdalar büyük bir tencerede içine su ilavesiyle  kaynatılmaya başlanır.
5-10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra diğer yumuşak olanlarda ilave edilir ve kaynama yavaş yavaş ve arada karıştırarak yapılır.
Bu arada portakal ve limon kabuğu rendesi eklenir.
Bir cezvede karanfiller az su ile bir-iki taşım kaynatıp süzdükten sonra suyu ilave edilir
Tatları birbirine geçen malzemelere artık şeker eklenir.Şeker miktarı tamamen sizin arzunuza kalmıştır.
Suyu az ise su ilave edin ama suyunu fazla kaçırdıysanız da 1-2 kaşık nişasta ile koyulaştırabilirsiniz.
Kaynama bittikten sonra aşure dağıtılmak üzere kaselere alınır üzerine ceviz ,fıstık ve nar taneleri ile süslenir.
Arzuya göre sıcak ve soğuk tüketilir.
Şifa olsun

Tüm şehitlere ve ölmüşlerimizin ruhuna gitsin






11 Kasım 2013

FIRINDA MAKARNA




Makarna ;çocukken severek yediğimiz ve hayat boyunca hiç yemekten bıkmadığımız 
lezzetli bir yemek çeşididir.
Fırında makarnayı da severek yendiğini biliyorum.
Fakat bir fark yaptım o da üzerine kaşar peyniri koymadım.
Nedeni migren hastası olan ablamın kaşara karşı duyarlı olmasıdır.
Sizinde kaşara karşı duyarlılığınız varsa bu tariften  faydalanabilirsiniz
İşte ayrıntılarıyla ve resimleri ile

fırında makarna



İstediğiniz cins makarnayı haşlayıp suyunu süzüp
yağlı kağıt serili bir tepsiye dökün.



Çökelek veya arzuya göre istediğiniz peynir ,maydanoz ve dereotu
birazda 1 çay bardağı sıvıyağ ve tuz ile harmanlayın


Üzerine 1 bardak yoğurt 2 yumurta karışımını gezdirin
susam ve çörekotunu arzuya göre serpin.


Fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkartın ve ilk sıcaklığını attıktan sonra 
dilimleyin ,servis yapın
Afiyet sağlık olsun


10 Kasım 2013

10.KASIM 1938


Yine bir 10 KASIM hüzün günü 
nasıl aramayalım ,nasıl anmayalım.
Yine bir sonbahar 
rahmetle anıyoruz.
Yolunda yürüyoruz ,yürüyeceğiz
dönmeyeceğiz izinden
söz veriyoruz sana
rahat uyuyasın diye




8 Kasım 2013

YAYLA ÇORBASI




Şöyle dumanı üstünde tüten 
üzerine naneli yağ yakılmış yayla çorbasını kim sevmez.
Eğer birde hava soğuk ise 
Yayla çorbasını biz hanımlar genelde artan 2-3 kaşık pirinç pilavını 
hemen yayla çorbasına dönüştürürüz
Ama pilav artmadıysa pirinci haşlamakla başlayalım 
işte yayla çorbası

MALZEMELER

Yarım su bardağı pirinç
1.5 çorba kaşığı un
1 yumurta
2 bardak yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
10 su bardağı su et suyu karışık da olabilir

YAPILIŞI

Pirinç yıkanır ve suda haşlanır.
Yoğurt un ve yumurta çırpılır.
Bu karışım haşlanan pirinç suyundan azar azar alınıp alıştırma yapılarak ılıştırılır.
Kaynayan suya yavaşça ilave edilir,ateş kısılır.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra, en son tuzu ilave edilir ,altı kapatılır.
Kuru nane ve kırmızı biber yağda hafif yakılır ve çorbaya dökülür.
Sıcak sıcak servis yapılır 
Afiyet sağlık olsun 


5 Kasım 2013

Tirşik


Bir Kürt yemeği tirşik 
Türlü yemeği -güveç yemeği olarak geçmekte 
Domatesli soğanlı yapılanı fakir tirşiği
sebze girerse zengin tirşiğine dönüşmekteymiş.
Firingiyan:domates türlüsü
Kartolan:patates türlüsü
Kundiran:kabak türlüsü , imiş
Fakir Tirşik'i bize öğreten eniştemin anısına bu yemeği
sizlerle paylaşmak istedim.


MALZEMELER:

3-4 iri kuru soğan
7-8 iri sulu domates
tuz ve tereyağ

YAPILIŞI

Tirşik yemeğini sanırım kışın yapılırsa hiç bir lezzeti olmaz aslı domatesin yazın doğal olarak yetiştiği zaman yapılmasıdır.Soğanlar iri iri küp doğranır.Miktarı çoğaltabilirsiniz ama azaltmayın.Tencereye yeter miktarda yağ koyup soğanları kısık ateşe koyun.Bir iki karıştırdıktan sonra domatesleri kabukları ile iri doğrayın ve soğanlara ilave edin.Kısık ateşte helmeleninçeye kadar yani suyu koyulaşıncaya kadar pişirin.Tuzunu istediğiniz ölçüde katın. Tirşik servise hazır ,ekmekle bandıra bandıra yiyin.
Afiyet sağlık olsun


14.11.2006

31 Ekim 2013

ÇÖKELEKLİ TUZLU BİSKÜVİ




MALZEMELER

1,5 kase çökelek-lor veya peynir kırığı
1 yumurta
125 gr tereyağ
2 kaşık yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 dal dereotu veya maydanoz
1 tatlı kaşığı susam ve cörekotu
6-7 adet ceviz
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı mısır unu
aldığı kadar un

YAPILIŞI

Tereyağ oda sıcaklığında yumuşak olarak tüm malzemeler le karıştırılır.
Ele yapışmayacak bir hamur elde edildiğinde 1 parmak kalınlığında açılır.
İstediğiniz şekillerde kesilir ve yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Üzerine çörek otu ve susam serpilir.
180 derece ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 
Afiyet sağlık olsun



29 Ekim 2013




CUMHURİYET BAYRAMI

Cumhuriyet bayramı bugün
Bugün özel bizim için
Çok mutluyuz hepimiz
Atatürk cumhuriyeti verdiği için

Cumhuriyet bayramı bugün
Bizden mutlu olan yok
Hepimiz heyecanlıyız
Kutlu olsun bayramımız

                         Meryem Dilara Kutbay


23 Ekim 2013

TENCERE BÖREĞİ




Bayram dönüşü epey zorlandığımız şu günlerde biraz elde olan
malzemelerle bir börek yapalım.
Ama öyle özenli değil
elimizde ne varsa karıp katalım 
sonuç alacağımız kesin
yapılan hiç bir şey kötü olmaz
işte çökelekli tencere böreğimiz

MALZEMELER

2 adet yumurta
1 su bardağı suyu yoğurt ilave yarım su bardağı su
yarım çay bardağı sıvıyağ
çökelek-lor veya kırıp peynir
biraz maydanoz ve dereotu
elimizde kurumuş pişmiş yufka, çiğ yufka yada lavaş 
Pişirmek için teflon tencere

YAPILIŞI

Elimizde artmış ve kurumuş yufkaları altını yağladığımız teflon tencereye bir kat döşeyelim.
Kıtır kıtırsa elimize az su alıp üzerine serpersek yumuşar ve daha kolay döşenir.(Çiğ yufka ise bu işlem uygulanmaz)
Yumurtayı ,yoğurdu ,yağı ve yarım su bardağı suyu bir kapta çırpıp bu karışımdan yufkanın üzerine 3-4 kaşık gezdirelim.Bir kat daha yufkayı gelişi güzel hatta didikleyerek işlemi tekrarlayalım.Orta kısma gelince çökelek-lor veya kırık peynirli maydanoz ve dereotlu karışımdan serpelim.Elimizde ne kadar malzeme varsa hepsini sırasıyla tencereye döşeyelim. En üst kısma yumurtalı karışımdan dökelim eğer artmadıysa bir yumurta ve 2 kaşık yoğurdu çırpıp üzerine dökelim.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte önce altını daha sonra ters çevirip üzerini pişirelim.Çevirme yaptıktan sonra tencereye 1-2 kaşık sıvı yağ dökelim.
Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.
Basit bir börek ama anlaşılması için uzun bir anlatım oldu.
Afiyet sağlık olsun




14 Ekim 2013

KADAYIF TATLISI-BAYRAM TATLILARI

               


Bizim geleneksel tatlımız kadayıf tatlısıdır
Annemden sonra bende bu geleneği sürdürmeye devam ediyorum.
İşte tarifi ve videosu
 hayırlı bayramlar

MALZEMELER

Yarım kilo kadayıf
1 su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz içi
2 çorba kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
yarıma yakın 1 çorba kaşığı limon


6 Ekim 2013

REVANİ -BAYRAM TATLILARI






MALZEMELER

3 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
3 kaşık sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
alabildiği kadar un
  
ŞERBETİ İÇİN

4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Yumurta  ile şeker el blendırıyla  çırpılır,mikser kullanmayın.
Yoğurt-irmik ve yağ ilave edilir,
Un azar azar ilave edilir.Kek kıvamından biraz katı
Yağlanmış küçük tepsiye dökülüp 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir
Bu arada şerbeti kaynatılır.
Revanı fırından çıkınca soğuduktan sonra dilimlenir ve şerbeti sıcak dökülür .
Üzerine tepsi kapatılır ve şerbetin çekmesi beklenir. 
Soğuduktan sonra hindistancevizi serpilir ve servise hazırdır.
Afiyet sağlık olsun

2 Ekim 2013

KALBURA BASTI-BAYRAM TATLILARI


Bayram hazırlıkları önce temizlikle başlar evlerde
ama arta kalan zamanlarda -ne tatlısı 
yapacağım sorusu yavaş yavaş 
kafalarda sorulmaya 
başlar.
Bu sorulara bir nebze katkıda bulunmak için
kalbura bastı
tatlısını öneririm.

Küçük yerlerde halen bayram ziyaretleri  ve tatlı ikramları devam eder.
Misafire sunulacak bir lokmalık kalbura bastı ideal bir tatlı olabilir .
İşte tatlımız


MALZEMELER

1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr tereyağ
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 bardak irmik
5 tatlı kaşığı şeker
1 limon kabuğu rendesi
yarım paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
içine ceviz

ŞERBETİ

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Önce şerbetini kaynatıp bir kenara soğuması için bırakalım.
Tereyağ, oda sıcaklığında yumuşak ve tüm malzemeleri karıştıralım. 
Unu da ekleyip yumuşak bir hamur yapalım .
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp,rendenin küçük tırtıklı kısmına hafif bastırarak açalım.
İçine ceviz koyup kapatalım.
Şekilli kısmı üstte gelecek şekilde  yağlanmış tepsiye dizelim.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Şerbetimiz soğuk pişen kurabiyeler sıcakken üzerine dökelim.
Üzerine tepsi kapatıp şerbetin çekmesini bekleyelim.
Daha hızlı şerbetin çekmesi için 5 dakika sıcak fırında tutabiliriz.
Soğuyunca servise hazır tabi ki bayramda
Afiyet sağlık olsun


30 Eylül 2013

YAZ KIZARTMASI

Yaz kızartmasına kim hayır diye bilir ?
Patates,kabak,patlıcan,kırmızı biber,yeşil biber
ve üzerine sarımsaklı domates sos



İsterseniz fırında da yapabilirsiniz,yanına  da 
köfte yakışır.

28 Eylül 2013

KARNIYARIK ve KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV



Yazın en güzel sebzesi şüphesiz patlıcandır.
Patlıcan değince ilk akla gelen sanırım karnıyarık
Yanında pilav eşliğinde tadına doyum olmaz
İşte yaz bitmeden yapılması gereken bir yemek
karnıyarık

MALZEMELER

4-5 adet küçük boy patlıcan
200 -250 gr kıyma
1 adet iri kuru soğan 
2-3 adet domates ve yarım kaşık salça
2 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
Tuz-karabiber
4-5 dal maydanoz
Kızarmak için sıvı yağ

YAPILIŞI

Patlıcanlar alacalı doğranır yağda kızartılır.
Yağını emmesi için havlu kağıt üzerine konulur.
Diğer taraftan kıyma kavrulur
Soğan ve sarımsak kıymanın içine ince kıyılır ,kavrulmaya devam eder.
Biber ve domateste küçük doğranır .
Kavrulan kıymaya katılır beraberce kavrulmaya devam ederler.
Maydanoz doğranır harcın içine katılır
Tuz ve karabiberde arzuya göre ilave edilir.
Kızaran patlıcanlar pişirilecek tencereye dizilir.
Ortaları açılır harç dan hepsine pay edilir.
Üzerine domates dilimlenir .
1 adet domates rendelenir aralarına pay edilir,yumuşayana kadar pişirilir.
Dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz.




KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV

MALZEMELER

2 su bardağı pirinç
3 su bardağu su
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2-3 kaşık tereyağ
1 adet domates
1çay kaşık karabiber-tuz

YAPILIŞI

Pirinç 1 saat önceden tuzlu ılık suyla ıslatılır.
Kuş üzümü de bir taşım kaynatılır ve suyun içine şişmeye bırakılır
Tencereye domates rendelenir ve yağla kavrulur.
Kavrulan domatesin içine 3 bardak su kaynatılır.
Pirinç bol suyla yıkanır,kuş üzümü de suyu süzülür ilave edilir.
Kaynama başladıktan sonra ocağın altı kısılır.
Pilavın suyu çekene kadar pişirilir.
Pilavın kapağı aralanır ve  pilav demlenmeye bırakılır.
1 bardak pirince 1,5 su konulur,





NOT:

Değerli sanatçımız TUNCEL KURTİZ
Değerli yazarımız TURGUT ÖZAKMAN
saygıyla anıyoruz ,ruhları cennette olsun

26 Eylül 2013

SİYAH ÜZÜM REÇELİ


 Reçel çeşitlerimize bir tane daha ekleyelim.
Siyah üzüm reçeli 
Siyah çekirdekli üzüm; uzmanlar tarafından çokça bahsedilirdi.
aman çekirdeğini de yiyin diye tavsiyelerde bulunurlardı hatırlarsanız.
Bu reçelde de çekirdekleri dışına çıktığı için lezzetlen yeniliyor.
Denemek isteyenler  için
işte kara üzüm reçeli 





MALZEMELER

1 kilo siyah üzüm
4-5 su bardağı toz şeker
2- çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Üzümleri yıkayıp tanelerini ayıkladıktan sonra tencereye koyalım.
Üzerine şekerini döküp bir gece bekletelim.
Bekleyen üzüm suyunu bırakacağından  ayrıca su ilave etmemize gerek kalmayacak.
Ertesi gün kaynatmaya başlayalım.
İlk kaynatma 15-20 dakika biraz soğuduktan sonra tekrar bir 15 dakika daha kaynatalım. Kıvamı olmuşsa limonu katıp 1-2 dakika kaynatıp kavanoza koyalım.
Reçellerde kıvam soğuduktan sonra belli olur, eğer sıvı ise bir daha kaynatabiliriz.
Yine sıcakken kavanoza koyup ters çevirelim, vakumlama yapmış oluruz.
Kışın kaymakla ve tereyağla servise hazır.
Afiyet sağlık olsun.




24 Eylül 2013

KIYMALI ERİŞTE



Çocukluğumuz da erişte kesmek büyük bir şölendi.
3-5 komşu bir araya gelir erişte keser. 
kesilen erişteler öğlen arasında 
kıymalı domatesli biberli bol sosla pişirilir
Kesim tahtasının üzerinde ortada etrafına dizilir ve  cacık eşliğinde 
güle oynaya yenilirdi.
Şimdilerde halen bu adetler yapılsa da 
çocukluk anılarımızda kaldı.
Çünkü eski tadı yok.
Makarna ,diğer yöresel adıyla erişte tadına doyum olmayan bir lezzete sahiptir.
Eskiden yediğimiz tatları yeni kuşaklara aktarmak adına
ben kesmesem de hazır kesilmiş ev eriştesini sevdiğim tatla sizinle de paylaşmak istiyorum.
Kıymalı-domatesli-biberli sosuyla
işte kıymalı erişte yapımı



MALZEMELER

2 su bardağı yada 2 avuç dolusu erişte
Sosu için :
100 gr kıyma
2-3 adet olgun domates
2-3 yeşil biber
1 büyük kırmızı biber
tuz -karabiber-sıvıyağ-tereyağ

YAPILIŞI

Eriştemiz tuzlu suda ,suyu çektirilerek haşlanır.
Diğer taraftan  kıyma kavrulur,içine biberler doğranır kavrulur.
En son domatesler ilave edilir, baharatlar katılır ve pişirilir.
Sosumuz hazır,eriştenin üzerine dökülür,arzuya göre 1-2 kaşık tereyağ ile karıştırılır.
Sıcak sıcak servis yapılır.
Eriştenin suyu genelde dökülmez eğer fazla geldiyse süzdürülür ,yapacağımız bir çorbanın suyu olarak kullanılır.
Afiyet sağlık olsun