29 Ekim 2013
23 Ekim 2013
TENCERE BÖREĞİ
Bayram dönüşü epey zorlandığımız şu günlerde biraz elde olan
malzemelerle bir börek yapalım.
Ama öyle özenli değil
elimizde ne varsa karıp katalım
sonuç alacağımız kesin
yapılan hiç bir şey kötü olmaz
işte çökelekli tencere böreğimiz
MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı suyu yoğurt ilave yarım su bardağı su
yarım çay bardağı sıvıyağ
çökelek-lor veya kırıp peynir
biraz maydanoz ve dereotu
elimizde kurumuş pişmiş yufka, çiğ yufka yada lavaş
Pişirmek için teflon tencere
YAPILIŞI
Elimizde artmış ve kurumuş yufkaları altını yağladığımız teflon tencereye bir kat döşeyelim.
Kıtır kıtırsa elimize az su alıp üzerine serpersek yumuşar ve daha kolay döşenir.(Çiğ yufka ise bu işlem uygulanmaz)
Yumurtayı ,yoğurdu ,yağı ve yarım su bardağı suyu bir kapta çırpıp bu karışımdan yufkanın üzerine 3-4 kaşık gezdirelim.Bir kat daha yufkayı gelişi güzel hatta didikleyerek işlemi tekrarlayalım.Orta kısma gelince çökelek-lor veya kırık peynirli maydanoz ve dereotlu karışımdan serpelim.Elimizde ne kadar malzeme varsa hepsini sırasıyla tencereye döşeyelim. En üst kısma yumurtalı karışımdan dökelim eğer artmadıysa bir yumurta ve 2 kaşık yoğurdu çırpıp üzerine dökelim.Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte önce altını daha sonra ters çevirip üzerini pişirelim.Çevirme yaptıktan sonra tencereye 1-2 kaşık sıvı yağ dökelim.
Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.
Basit bir börek ama anlaşılması için uzun bir anlatım oldu.
Afiyet sağlık olsun
14 Ekim 2013
KADAYIF TATLISI-BAYRAM TATLILARI
Bizim geleneksel tatlımız kadayıf tatlısıdır
Annemden sonra bende bu geleneği sürdürmeye devam ediyorum.
İşte tarifi ve videosu
hayırlı bayramlar
hayırlı bayramlar
MALZEMELER
Yarım kilo kadayıf
1 su bardağından biraz fazla kırılmış ceviz içi
2 çorba kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
yarıma yakın 1 çorba kaşığı limon
6 Ekim 2013
REVANİ -BAYRAM TATLILARI
MALZEMELER
3 yumurta
1,5 su bardağı yoğurt
3 kaşık sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
alabildiği kadar un
ŞERBETİ İÇİN
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Yumurta ile şeker el blendırıyla çırpılır,mikser kullanmayın.
Yoğurt-irmik ve yağ ilave edilir,
Un azar azar ilave edilir.Kek kıvamından biraz katı
Yağlanmış küçük tepsiye dökülüp 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir
Bu arada şerbeti kaynatılır.
Revanı fırından çıkınca soğuduktan sonra dilimlenir ve şerbeti sıcak dökülür .
Üzerine tepsi kapatılır ve şerbetin çekmesi beklenir.
Soğuduktan sonra hindistancevizi serpilir ve servise hazırdır.
Afiyet sağlık olsun
2 Ekim 2013
KALBURA BASTI-BAYRAM TATLILARI
Bayram hazırlıkları önce temizlikle başlar evlerde
ama arta kalan zamanlarda -ne tatlısı
yapacağım sorusu yavaş yavaş
kafalarda sorulmaya
başlar.
Bu sorulara bir nebze katkıda bulunmak için
kalbura bastı
tatlısını öneririm.
Küçük yerlerde halen bayram ziyaretleri ve tatlı ikramları devam eder.
Misafire sunulacak bir lokmalık kalbura bastı ideal bir tatlı olabilir .
İşte tatlımız
MALZEMELER
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr tereyağ
1 yumurta
1 bardak yoğurt
1 bardak irmik
5 tatlı kaşığı şeker
1 limon kabuğu rendesi
yarım paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
içine ceviz
ŞERBETİ
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Önce şerbetini kaynatıp bir kenara soğuması için bırakalım.
Tereyağ, oda sıcaklığında yumuşak ve tüm malzemeleri karıştıralım.
Unu da ekleyip yumuşak bir hamur yapalım .
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp,rendenin küçük tırtıklı kısmına hafif bastırarak açalım.
İçine ceviz koyup kapatalım.
Şekilli kısmı üstte gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim.
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Şerbetimiz soğuk pişen kurabiyeler sıcakken üzerine dökelim.
Üzerine tepsi kapatıp şerbetin çekmesini bekleyelim.
Daha hızlı şerbetin çekmesi için 5 dakika sıcak fırında tutabiliriz.
Soğuyunca servise hazır tabi ki bayramda
Afiyet sağlık olsun
30 Eylül 2013
28 Eylül 2013
KARNIYARIK ve KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV
Yazın en güzel sebzesi şüphesiz patlıcandır.
Patlıcan değince ilk akla gelen sanırım karnıyarık
Yanında pilav eşliğinde tadına doyum olmaz
İşte yaz bitmeden yapılması gereken bir yemek
karnıyarık
MALZEMELER
4-5 adet küçük boy patlıcan
200 -250 gr kıyma
1 adet iri kuru soğan
2-3 adet domates ve yarım kaşık salça
2 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
3-4 diş sarımsak
Tuz-karabiber
4-5 dal maydanoz
4-5 dal maydanoz
Kızarmak için sıvı yağ
YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı doğranır yağda kızartılır.
Yağını emmesi için havlu kağıt üzerine konulur.
Diğer taraftan kıyma kavrulur
Soğan ve sarımsak kıymanın içine ince kıyılır ,kavrulmaya devam eder.
Biber ve domateste küçük doğranır .
Kavrulan kıymaya katılır beraberce kavrulmaya devam ederler.
Maydanoz doğranır harcın içine katılır
Maydanoz doğranır harcın içine katılır
Tuz ve karabiberde arzuya göre ilave edilir.
Kızaran patlıcanlar pişirilecek tencereye dizilir.
Ortaları açılır harç dan hepsine pay edilir.
Üzerine domates dilimlenir .
1 adet domates rendelenir aralarına pay edilir,yumuşayana kadar pişirilir.
Dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz.
KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
3 su bardağu su
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2-3 kaşık tereyağ
1 adet domates
1çay kaşık karabiber-tuz
YAPILIŞI
Pirinç 1 saat önceden tuzlu ılık suyla ıslatılır.
Kuş üzümü de bir taşım kaynatılır ve suyun içine şişmeye bırakılır
Tencereye domates rendelenir ve yağla kavrulur.
Kavrulan domatesin içine 3 bardak su kaynatılır.
Pirinç bol suyla yıkanır,kuş üzümü de suyu süzülür ilave edilir.
Kaynama başladıktan sonra ocağın altı kısılır.
Pilavın suyu çekene kadar pişirilir.
Pilavın kapağı aralanır ve pilav demlenmeye bırakılır.
1 bardak pirince 1,5 su konulur,
NOT:
Değerli sanatçımız TUNCEL KURTİZ
Değerli yazarımız TURGUT ÖZAKMAN
saygıyla anıyoruz ,ruhları cennette olsun
26 Eylül 2013
SİYAH ÜZÜM REÇELİ
Reçel çeşitlerimize bir tane daha ekleyelim.
Siyah üzüm reçeli
Siyah çekirdekli üzüm; uzmanlar tarafından çokça bahsedilirdi.
aman çekirdeğini de yiyin diye tavsiyelerde bulunurlardı hatırlarsanız.
Bu reçelde de çekirdekleri dışına çıktığı için lezzetlen yeniliyor.
Denemek isteyenler için
işte kara üzüm reçeli
MALZEMELER
1 kilo siyah üzüm
4-5 su bardağı toz şeker
2- çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Üzümleri yıkayıp tanelerini ayıkladıktan sonra tencereye koyalım.
Üzerine şekerini döküp bir gece bekletelim.
Bekleyen üzüm suyunu bırakacağından ayrıca su ilave etmemize gerek kalmayacak.
Ertesi gün kaynatmaya başlayalım.
İlk kaynatma 15-20 dakika biraz soğuduktan sonra tekrar bir 15 dakika daha kaynatalım. Kıvamı olmuşsa limonu katıp 1-2 dakika kaynatıp kavanoza koyalım.
Reçellerde kıvam soğuduktan sonra belli olur, eğer sıvı ise bir daha kaynatabiliriz.
Yine sıcakken kavanoza koyup ters çevirelim, vakumlama yapmış oluruz.
Kışın kaymakla ve tereyağla servise hazır.
Afiyet sağlık olsun.
24 Eylül 2013
KIYMALI ERİŞTE
Çocukluğumuz da erişte kesmek büyük bir şölendi.
3-5 komşu bir araya gelir erişte keser.
kesilen erişteler öğlen arasında
kıymalı domatesli biberli bol sosla pişirilir
Kesim tahtasının üzerinde ortada etrafına dizilir ve cacık eşliğinde
güle oynaya yenilirdi.
Şimdilerde halen bu adetler yapılsa da
çocukluk anılarımızda kaldı.
Çünkü eski tadı yok.
Makarna ,diğer yöresel adıyla erişte tadına doyum olmayan bir lezzete sahiptir.
Eskiden yediğimiz tatları yeni kuşaklara aktarmak adına
ben kesmesem de hazır kesilmiş ev eriştesini sevdiğim tatla sizinle de paylaşmak istiyorum.
Kıymalı-domatesli-biberli sosuyla
işte kıymalı erişte yapımı
2 su bardağı yada 2 avuç dolusu erişte
Sosu için :
100 gr kıyma
2-3 adet olgun domates
2-3 yeşil biber
1 büyük kırmızı biber
tuz -karabiber-sıvıyağ-tereyağ
YAPILIŞI
Eriştemiz tuzlu suda ,suyu çektirilerek haşlanır.
Diğer taraftan kıyma kavrulur,içine biberler doğranır kavrulur.
En son domatesler ilave edilir, baharatlar katılır ve pişirilir.
Sosumuz hazır,eriştenin üzerine dökülür,arzuya göre 1-2 kaşık tereyağ ile karıştırılır.
Sıcak sıcak servis yapılır.
Eriştenin suyu genelde dökülmez eğer fazla geldiyse süzdürülür ,yapacağımız bir çorbanın suyu olarak kullanılır.
Afiyet sağlık olsun
22 Eylül 2013
LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE
Kışın kar yağarken içilen çayın yada kahvenin
yanında en güzel giden şey kurabiyedir.
Arkadaşların bloglarında gezerken
not aldığım ve denediğim ceşit ceşit kurabiyelerden bir tanesi.
Evde yenildi beğenildi kıyır kıyır süper bir tad
Sizinle de paylaşmak istedim
Tarifi aldığım blog arkadaşım cafeportakal 'a
teşekkürler .
İşte kurabiyemiz
İşte kurabiyemiz
MALZEMELER
125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
1,5 su bardağı mısır unu
2 su bardağı un +1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 büyük limon kabuğu rendesi (limon yoksa portakalda yapılabilir)
YAPILIŞI
Tereyağ yumuşak olacak ve tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur yapılır
Ceviz büyüklüğünde parçalar yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Üzeri bastırılmayacak.
170 derece ısıtılan fırında 20-25 dakika pişirilir.
Üzeri beyaz olacak kızarmak için beklemeyin.
Soğudukça güzelleşen kurabiye yanında çay eşliğinde mükemmel bir lezzet
Üzerine benmari usulü çikolata eritebilirsiniz ben sade denedim,lezzet böylede süper.
Afiyet sağlık olsun
20 Eylül 2013
KABAK YEMEĞİ
Kabağı herkes sevmez ,ama sebzeler içinde en lifli olanıdır.
Yani bağırsaklarımız en çok sevdiği sebzedir.
İster sade pişirin ister pirinçli,isterseniz içine bulgur atın
mutlaka üzerine sarımsaklı yoğurtlu
vazgeçilmez bir yemek olur.
MALZEMELER
1 kilo kabak
2 adet iri kuru soğan
2-3 adet sulu domates
1 kırmızı biber
1 çay bardağı bulgur veya pirinç
yarım demek dereotu
tuz-baharat ve sıvıyağ
YAPILIŞI
Kuru soğan yağda kavrulur,içine domates ve kırmızı biberde doğranır.
Kabakların dışı kazınıp küp doğranır.
Hepsi beraber kavrularak pişmeye bırakılır.
Bulgur veya pirinç yıkanır ilave edilir.
Az su ilavesi ,tuz ve dereotu doğranır,yumuşayana kadar pişirilir.
Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Pirinç yerine patateste koyabilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun
17 Eylül 2013
KIŞLIK DOMATES SOS SAKLAMA YÖNTEMLERİ
Kışlık hazırlıklarının en önemlilerinden biri
domates sos yapmak ve saklamak
İşte onlardan bir iki tanesini sizlerle de paylaşmak istedim.
Kek yaptığımız silikon küçük kalıplarımıza domates sosu koyup
dondurucuda dondurup daha sonra ters çevirip buzdolabı poşetlerine koyabiliriz.
Buzluklara yine domates sos dan koyup dondurup küçük kalıpları
4-5 adet buzdolabı poşetine koyabiliriz.
Domates sosu direk yine buzdolabı poşetine koyup ağzını bağlayıp
öylede dondurabiliriz .
İsterseniz domates sosu kaynatıp sıcakken kavanoza koyup kapağını da sıkıca
kapatıp ters çevirerek vakumlama yöntemini de kullanabiliriz.
Menemen sosu da bu yöntemle
deneyebilirsiniz.
Hangisi size uyarsa değişik yöntemler
sizi bekliyor .
Zamanı geçmeden domates den faydalanalım
kışın bol bol yemek için
Afiyet sağlık olsun
İsterseniz domates sosu kaynatıp sıcakken kavanoza koyup kapağını da sıkıca
kapatıp ters çevirerek vakumlama yöntemini de kullanabiliriz.
Menemen sosu da bu yöntemle
deneyebilirsiniz.
Hangisi size uyarsa değişik yöntemler
sizi bekliyor .
Zamanı geçmeden domates den faydalanalım
kışın bol bol yemek için
Afiyet sağlık olsun
13 Eylül 2013
KIRMIZI MERCİMEKLİ BÖREK (BÜKME)
Afyon ve Emirdağı'nın meşhur mercimekli bükmesi vardır.
El açması hamurun içine haşlanmış kırmızı mercimek koyarlar
Pratiklik adına bende hazır yufkadan olur mu ? dedim
oldu.
Ama aslının yerini tutmadı
sadece idare etti
denemek isteyenler için işte tarifi
MALZEMELER
4 adet hazır yufka
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 yumurtanın akı içine sarısı üzerine
içi için
1 su bardağından az kırmızı mercimek
karabiber ,tuz
yarım çorba kaşığı biber ve domates salcası
1 adet kuru soğan
YAPILIŞI
Önce mercimeği az su ile haşlayıp suyunu çektirelim
1 soğanı sıvıyağda kavuralım,içine haşlanmış mercimeği salça ve baharatları koyalım,soğumaya bırakalım
Yufkanın içine süreceğimiz su,yağ ve yumurta akını bir kapta karıştıralım
Yufkayı bütün tezgaha serelim ,karışımı eşit her yerine sürelim
Üzerine ikinci yufkayı kapatalım ve karışımda bir daha sürelim
Bıçakla yufkayı üçgen parçalara kesip , mercimek içi koyup saralım
Yumurta sarısını da üzerine sürüp tepsiye dizelim
180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
Sıcak sıcak yemeğe hazır.
Afiyet sağlık olsun
Bize gerçeğini yapıp yediren Emirdağlı
Hatice Teyzemizin anısına
15-9-2013
11 Eylül 2013
ŞEFTALİ REÇELİ
Kışlık hazırlıklarımıza şeftali reçeli ile devam ediyoruz
zira meyvelerin mevsimi geçmeden reçellerimizi yapmalıyız ki biraz
havalar soğudu mu? tatlı ihtiyacımız açığa çıkacak.
Her zaman aynı yöntemle yaptığım şeftali reçelinin
işte tarifi.
MALZEMELER
1 kilo şeftali
5 su bardağı şeker
1-2 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Şeftalilerin kabuklarını soyup istediğiniz ölçüde doğrayın.
Üzerine şeker ile kaplayın ve bir gece bekletin.
Ertesi gün kaynatmaya başlayın
Önce şekerini eritip 5 dakika kaynatın.
Kaynayan reçelin içinden şeftali tanelerini kevgire alın.
Kalan suyunu kaynatmaya devam edin reçel kıvamı alıncaya kadar.
Kıvam aldıktan sonra şeftali tanelerini ve limon suyunu ilave edin bir taşım daha kaynatın
Sıcakken kavanoza koyun kapağını kapatıp ters çevirin bir gün bekletin (vakumlama yaptırın)
Vakumlama istemiyorsanız normal kapatabilirsiniz
Vakumlama da amaç kışın daha uzun süre taze reçel yemektir
Afiyet sağlık olsun
NOT: Şeftalileri şekere yatırdığınızda az sulanmışsa ,biraz su ilavesi yapabilirsiniz
9 Eylül 2013
ANNEME , TÜM ÇİÇEKLER SENİN OLSUN
TÜM ÇİÇEKLER SENİN OLSUN
Severdin çiçekleri hayvanları doğayı
tavukları ,kuzuları ,kedileri ,köpekleri
ve insanları
Tavuk beslerdin, arkanda gezerlerdi ,yumurtluyor diye kıyamazdın kesmeye
sen kıyamazdın gece kümesten köpek kapar götürürdü.
Sen kıyamazdın ,komşunun bahçesine girer bir daha girmesin diye ayağı kırıp
bahçeye atarlar, sarardın iyileştirirdin.
Kedilere doğum anında yardım ettin bir gün 23 nisandı ,adlarını bayram ,çocuk
23 ve ulusal koymuştuk
Köpekleri alıştırırdın kapı önüne yemek artığı vererek
Kurban bayramı için köyden kuzu gönderirlerdi
kıyamazdın kesmeye
hüzünlü olurdun kuzun kesilince .
Bir keresinde eve tam 5 çocuk getirdin
anneleri kocaya kaçmış ,babaları zaten çok olmuş terk etmiş onları.
Yıkadın üstlerini değiştirdin
karınlarını doyurdun akşam kaldılar bizde
-Ne olacak bunlar dediğimizde -evlat ediniriz dedin -neee dedik şaşırarak
Sonra akrabaları götürdü onları pek sevmişlerdi seni
Köyde bir adam vardı iki kere yıldırım çarpmış ,kolu bacağı kesik ,yaraları kokuyor diye
kimse almaz öyle dolanırdı.
Aldın aylarca baktın ona yatak verdin önüne yemek götürdün sohbet ederdin
onunla
Oda -ben beddua aldım anamdan ,yıldırım çarptı sonunda derdi sana
Anneni erken kaybetmiştin sonra da kardeşini
yetimlerim var diye ,her bayram onları giydireçem telaşı yaşardın 5 çocuğa.
Bazen evden doldurur erzak kuru diri ne varsa -nereye dediğimizde
söylemezdin.
Sonra birileri gelir Allah razı olsun derdi anlamazdık niye
Komşuların bazılarına çok yardım ettin ,sonra kazık attılar sana olsun dedin
ben yapayım da görevimi derdin.
Hacıya çok istedin gitmeyi hep başının etini yedin kocanın
sonunda yazdırdın hacıya ,sıra bekledin .
Nasip olmadı sana hiç gitmek ,istemeyen kocana çıktı sıra.
Ama olsun ,sana hep hacıanne derlerdi ,sen zaten kırk kere gitmiştin
yaptıklarınla
Mezarını kazan adam ben çok çayını içtim ekmeğini yedim
hacıannenin ,inşaatta çalışırken helal olsun ona ,kazdığım mezar dedi.
Yaşasaydın bu yazdıklarıma çok kızardın gizlidir yapılan iyilikler diye.
Bizden yedi yıldır uzaklardasın
biz sana yedi yıl yakınlaştık oysa.
Melek gibi yaşadın
bu dünyada
mekanın cennettir eminim ona.
Tüm çiçeklerin ,güllerin resimlerini senin için çektim
seversin diye ,
kokladım çünkü sen kokarsın diye.
9-9-2006 ∞
6 Eylül 2013
KAVUN REÇELİ
Kavun tatsız çıkınca çare tükenmez dedim ve onu sihirli değnekle reçele çevirdim
İlk defa kavun reçeli yaptım gerçekte var mı?
onuda hiç bilmiyorum
yapmak isteyenlere işte kavun reçeli
MALZEMELER
1 adet biraz sert kavun küçük boy
4 su bardağı şeker
1 kaşık limon suyu veya 2-3 adet limon tuzu
YAPILIŞI
Tahmini bir küçük kavun içini ceviz büyüklüğünde doğrayıp üzerine şekeri ekin ve bir gece şekerde beklesin.
Ertesi gün sulanmış kavunu kaynatmaya başlayın
Şekeri eridikten sonra bir iki taşım kaynatın sonra içinden kavunları bir süzgece alın.
Geri kalan şerbeti kıvam elde edinceye kadar kaynatın.
Şerbetin içine süzgece aldığınız kavun tanelerini katın limonu ilave edin ve bir iki taşım kaynattıktan sonra oçağı kapatın.
Uzun süre saklamak isterseniz reçeli kavanoza sıcakken koyup kapağını da sıkıca kapattıktan sonra ters cevirin bir gün beklesin
Vakumlama işlemi yaptığınız reçeli kışın yemek için kaldırabilirsiniz.
Vakumlama yapmak istemezseniz tabağa koyup hemen yemeğe başlayın.
Vakumlama yapmak istemezseniz tabağa koyup hemen yemeğe başlayın.
Afiyet sağlık olsun
4 Eylül 2013
BÖRÜLCE SAKLAMA
Yazın
ağustos böçeği gibi vakit geçirdik ama
ağustos böçeği gibi vakit geçirdik ama
karınca gibi kışlıkları hazırlamaya başladık.
Antalya'nın börülcesi oradan alıp getirdim ve
dolaba atıp kışın nasipse yemek için.
Tazelerini kırıp, biraz sert olanları içini çıkarıp
kullandım.
İçine 3-4 adet domatesle hafif tencerede çevirip soğuduktan sonra
buzdolabı poşetlerine tek pişirimlik koydum.
Poşetlerin havasını çıkarıp ağızlarına bir düğüm
ve buzdolabına
sıraladım
Kışın yemeğe hazır.
2 Eylül 2013
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)