Yoğurdun adı türkçedir. |
- Çiğ süt çelik bir tencereye alınır.(kaynarken taşmaması için biraz geniş tencere olmalı)
- Yüksek ısıda süt kaynatılmaya başlanır.
- Kaynarken taşmaması için içine kaşık veya uzun saplı çelik kepçe konulur.
- Sütün üstü köpürmeye başladığında bir iki karıştırılır.
- Süt fokurdayarak kaynamaya başladığında altını yavaşa kısıp 7 ila 10 dakika kaynatılır.
- Süt kaynarken çok çabuk taşar bu yüzden bu kaynama sırasında yanında olup ara sıra kontrol etmekte fayda var.
- Kaynama tamamlandıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakırız.
- Yoğurt mayasına gelince1 kilo süte 1 çorba kaşığı mayalık yoğurt kullanılır.
- Mayalık yoğurt küçük bir kasede kaşıkla ezilir içine sıcak sütten 3-5 kaşık alınır,ılıştırma yapılır.
- Sütümüze mayayı boşaltmadan önce sütün sıcaklığını eski bir yöntem olan serçe parmağımızı süte batırıp sıcaklığını ölçmektir.
- Serçe parmağımız sıcaklığa dayanıyorsa mayalanmaya hazırdır.
- Mayalığı süte kaşık kaşık katıp yavaşça karıştırırız.
- Tencerenin kapağını kapatıp,tencereyi sıcak tutuçak yünlülerden 2-3 kat sarıp sarmalarız.
- Sütümüz mayalanmaya başlamıştır yaklaşık,3 saat boyunca mayalanır.
- Mayalanan süt artık yoğurt olmuştur.
- Kapağı acık şekilde sallamadan nazikçe buzdolabına konulur.
- Üzerinden 1 gün geçtikten sonra yoğurt kullanılmaya hazırdır.
- Kaşıkla yoğurt aldığınız zaman yerine yeşil suyu gelir,bu yeşil su yoğurdun en değerli yeridir sakın atmayın kaşık kaşık için.
- Afiyet ve şifa olsun.
NOT:Bir ev hanımı için çok kolay olan yoğurt mayalamayı bu kadar uzun anlatmam,yeni nesiller içindir.
Yoğurtun çok faydası olduğunu herkes bilir.Ben en son öğrendiğim bir faydasını paylaşmak isterim.
Yediğimiz gıdalar üzerinde biriken tarım ilaçlarını bağırsağımızda biriktirdiğimizi ve bunları vucudumuzdan atmanın en iyi yöntemi ev yoğurdu olduğunu biliyor muydunuz?
Yoğurtda bulunan bakterilerin,bağırsağımızı temizlediğini ve yeni bakteri oluşturarak savaşmaya hazır olduğunuda paylaşmak isterim.
çiftlikten süt geldikçe bende kese yoğurdu ve normal yoğurt yapıyorum bende faydalarından haberdarım fakat bu son yazdığını duymamıştım ii oldu öğrendiğim paylaşımların bol bol olsun ellerine sağlık
YanıtlaSilçiftlik sütüde bir başka olur.bu bilgiyi Yavuz Dizdar( onkolog )dan dinledim bir programda
YanıtlaSilEllerinize saglik,gercekten yeni nesiller icin güzel bir tarif vermissiniz ,bende devamli kendim mayalarim,hazir yogurtu ev halkida yemezler.sevgiler canim
YanıtlaSilKeske yapabilmek olanagi olsa buralarda ama nerdee..hazir olani alip yiyoruz tadlar guzel ama yinede memlekettekiler baska:)) sevgiler
YanıtlaSilSeher hanım ev halkı kıymetini bilse yerler. Yaşlar ilerleyince kıymet bilinirde, canları sağolsun
YanıtlaSilEmel hanım bizler bu ufak yerlerin nimetlerinden yararlanıyoruz halen Allaha şükür.Kıymetli yiyecekler bunlar, herşey hormonlu tarım ilacı falan.yeni nesillere acıyorum.
YanıtlaSilKeşke yoğurdumuzu hep evde yapabilsek ve kendi yaptığımız yoğurdu tüketsek. Çok faydalı bir tarif olmuş paylaşım için teşekkürler ve ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler Handan hanım
YanıtlaSilbende yoğurdumu kendim mayalarım ve hazırlardan daha güzel ve sağlıklı oluyor,elinize sağlık..
YanıtlaSilBöyle yogurt mayalayanları okudukça çok hoşuma gidiyor.Eski adetlerimizi yeni nesillere aktarmamız lazım diye düşünüyorum.Sizede teşekkürler anne eli
YanıtlaSil