Yazın en güzel zeytinyağlısı yaprak sarmasıdır.
Yaz diyorum tabiki daha gelmedi ,serinlemek için
soğuk zeytinyağlısı makbul olanıdır.
İki değişik asmadan topladığım ve sardığım sarmamın rengide değişik oldu
Çünkü biri beyaz üzüm diğeri kara üzüm yaprağı
Ama ikisi de ipek gibiydi yaprakların.
Yemeside bir o kadar güzeldi
İşte zeytinyağlı yaprak sarmamız
MALZEMELER
Yaprak dilediğiniz yerden yarım kilo
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
7-8 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
yarı demet maydanoz ve dereotu
1 avuç nane
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tarcın
limon
YAPILIŞI:
Yapraklar sıcak suda haşlanır bir kenarda soğumaya bırakılır
Soğan küp doğranır ve yağda kavrulmaya başlar.
İçine dolma fıstığı pirinç yıkanır ve soğanla 2-3 kavrulur.
İki bardak sıcak su konup suyla pirinç çektirilir
Demlenmeye bırakılır.
Bu arada kuş üzümü bir cezvede az suyla 2 taşım kaynatılıp,suyun içinde şişmesi beklenir.
Yeşillikler de yıkanır ve ince kıyılır,pirincin içine sırayla eklenir.
Baharatlar tuz ,şeker,tarçın,limon,kuş üzümü de ilave edilir.
Demlenme 5 dakika sonra içimiz hazır.
Pirinçe katılan tüm malzemelerle beraber kaşıkla harmanlanır.
Sıra geldi sarma işlemi,klasik harç yaprağın ucuna konulur ve ince ince sarılır.
Çelik tencereye sarılan dolmalar sıra sıra dizilir.
Üzerine yine biraz zeytinyağı ve limon sıkılır az su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Taze yaprak çabuk pişer.piştiğini anlamak için çatalla batırılır eğer rahat batıyorsa pişmiştir.
Yada bir tane alınır yiyerek bakılır,dikkat böyle böyle yaprak sarması yarıya inmesin.
Ara sıra suyunu çekip çekmediği kontrol edilir çekmişse az ilave edilir,zira zeytinyağlılar çok su istemez.
Pişen zeytinyağlı dolmamızı hiç bozmadan ,bir gün sonra yemeye hazırdır.
Sararken zevkle sarılır yerken tek tek yutulur sarma.
Sararken zevkle sarılır yerken tek tek yutulur sarma.
Afiyet sağlık olsun
SAĞDAKİ KARA ÜZÜM SOLDAKİ BEYAZ ÜZÜM ASMA YAPRAĞI |
Sarması uzun zaman alıyor yemesi 5 dakika:))) Ellerine sağlık canım sevgiler...
YanıtlaSilAynen öyle canım yemesi 5 dakika ama değer,çok teşekkürler
Silof of nasıl lezzetli görünüyor.ellerine sağlık ablacım.Hayırlı kandiller...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Şüleçiğim
SilAy ayyy nefis olmuş çok severim yaprak sarmayı eline sağlık canım:)uzun zamandır uğrayamadım kusuruma bakma :( hayırlı kandiller ablacım...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Elifçiğim sorun değil canım her zaman uğrarsın
SilEllerine sağlık canımm hayırlı kandiller.
YanıtlaSilbloguma birkaç gundur girmemiştim... yorumunuzu yeni gördüm :( konserve kapaklarını yeni almadım... ancak cook eski değillerdi... küflü ve eski olanları yapmadım....
YanıtlaSilayrıca sarmalar harika olmuş emeklerinize sağlık...
sevgilerimle....
Ben çok teşekkür ederim canım yaptım koydum yapraklarımı oldu galiba,genelde bu tür konserveler için sıfır kapak diyorlar onun için sordum çok teşekkürler
SilMerhabalar Efendim.
YanıtlaSilYaprakların fotoğrafı beni o kadar çok etkiledi ki anlatamam. Bu güzelim yeşil asma yaprakları ancak bu kadar güzel fotoğraflanabilirdi diyeceğim.
Elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim. Bu güzelim asma yapraklarından sardığınız zeytinyağlı yaprak sarması da bir o kadar güzel ve nefis görünüyorlar.
Regaip kandiliniz mübarek olsun. Hayırlara vesile olur inşAllah!
Selam ve dualarımla.
Çok teşekkürler Recep bey,biz sarmasız yapamayız kültürümüzde yaprak her zaman vardır vaz geçilmez yemeğimiz beğendiğinize sevindim
SilHımm çok severim ellerine sağlık afiyet bal olsun
YanıtlaSilSevgiler
Kimd hayır dıyebılır ? Sarayı sevmeyene rastlamadım daha.ellerine sağlık.
YanıtlaSilUm prato típico muito delicioso.
YanıtlaSilBom fim de semana!
°º✿✿ Beijinhos do Brasil
°º✿
º° ✿✿° ·.
Çok teşekkürler canım bende öptüm
Silbugün bende bu sene için ilk yapraklarımı aldım,yarın yaparım ,birazını buzlukta koyacağım ,yarın taze,taze ben de sarma tadarım,ama biri şu anda getirse hayır demem ....ellerin dert görmesin canım benim.
YanıtlaSilAy canım benim sar ve afiyetle ye benden sana feda olsun hepsi ,çok teşekkürler canım benim
SilMerhabalar sarmalar harika öncelikle... Etkinliğim bitti ama katılmak istediğiniz bir tarifiniz varsa bana yorum bırakmanız yeterli. Hemen eklerim ilginiz için teşekkürler sevgiler...
YanıtlaSilBen işte böyle becerene kadar etkinlik bitti canım bir daha ki sefere ,çok teşekkürler
Sil
YanıtlaSilahh sezginim
ahh sezginimm
ah sezginim ama yaa !!
:)))
Tabak senin canım nunu ,çok teşekkürler
SilTaze taze yapraklarla ne güzel ve lezzetli olmuştur, görüntüsünden süper olduğu anlaşılıyor...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBahçeden topladım kendi elimle valla yemesi süper oldu canım çok teşekkürler
SilNefis görünüyorlar,bugün toplayabilseydim asmadan bende yapacaktım ama inanılmaz bir yağmur var sabahtan beri.Artık yarin inşallah,kısmetse:)Ellerinize sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilBöyle insanın kendi toplayıp sarma sarması kadar güzel birşey yok harika bir duygu yağmurdan sonra yıkanmış yapraklar daha bir güzel olur kolay gelsin sana canım çok teşekkürler
SilMis gibi kokusu buraya geldi Sezgin Hanımcığım,nede çok özlemişim taze yaprak sarmasını ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım pişerkende bir kokar ki sorma gitsin
SilEn sevdiğim şeylerin başında gelir. Ellerine sağlık
YanıtlaSilSevmeyen yok sanırım dolma olsa tane tane yenir öyle değil mi,çok teşekkürler canım
SilÇok nefis olmuş yaprak sarmaları, olsa da yesek şimdi ne lezzetlidir kimbilir. ellerinize sağlık! :)
YanıtlaSilSararken daha bitmedimi diye başında beklenir pişincede hop bir lokmada biter lezzeti bir başkadır sarmanın ,çok teşekkürler Saadetçiğim
SilSarmasını sevmiyorum ama yemesini çok seviyorum :)
YanıtlaSil