Kimi yörelerde lahana,kimi yörelerde kelem olarak bilinir.
İç Anadolu yöresinde kelem olarak kullanılır
Farsçada kelem, rumcada lahana olarak geçmekteymiş.Bu bilgiyi
paylaşmak istedim ,zira her ikisi de söylenir.
Sivrihisar yöresine ait dolma tarifimize geçelim
artık
MALZEMELER:
1 orta boy lahana
200 gr yağlı kıyma
yarım su bardağı dene yada kısırlık bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 baş soğan
yarım demetten az maydanoz ve dereotu
tuz,karabiber
2 baş sarımsak
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
acı küçük sivribiber
YAPILIŞI:
Lahanamızın yapraklarını haşlayıp bir kenara koyalım.
İç harçı için ben soğanda koyuyorum genelde koymuyorlar.
Kıymanın içine soğan,dene,salçalar baharatlar ve yeşillikler doğranır ve elle yoğrulur.
Daha yumuşak olması için az su katılır.
Dene yöreye ait bir bakliyattır.
Lahanalar 2-3 parmak kalınlığında uzun şeritler haline getirilir.
Uzun şeritlerin içine hazırladığımız harç dan , cevizden küçük parçalar alıp
yuvarlak sarılır,sarılan parça elimizin arasında hafif sıkılır.
Tencerenin altına lahananın o sert kısımlarının döşenir
2 baş sarımsağı diş diş ayıklayıp ve acı biberleri dolmaları sardıkça aralara serpilir.
Sarma işlemi bitince kaşıkla sıvıyağ dolmanın üzerine gezdirip,domates sos veya salçalı sos
döküp su ile pişirilir.Ben yazın yaptığım domates sosu kullandım kışın domates asla almıyorum.
Sivrihisar kelem dolmasının en güzel özelliği dene ile sarılması, sarımsakla ve acı biber ile pişirilmesidir.Acı dokunduğu için ben kullanamadım asıl lezzeti burdan gelir.
Birde böyle deneyin derim lahana dolmasını.
Afiyet sağlık olsun
nefissss nefissss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkürler canım
SilCanım ellerine sağlık sarmalar nefis sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım öptüm
Silİlk defa duydum lahananın diğer adını, bayılırım ellerine sağlık cnm.
YanıtlaSilevet canım diğer adı kelem daha çok köylerde söylenir ama sevilerek yenir
SilEline sağlık ablacım nefis görünüyor:)) sevgiler...
YanıtlaSilelinize sağlık,sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkürler Ferzançığım
Silkardelen hanımcım,bakarken bile iştaha geldim.nefis görünüyor.elinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Şuleçiğim
Silyenmezmi bu??
YanıtlaSilharika bir tarifmiş ellerine sağlık
sevgiler
Kelemi bulmacalarda çok sık çıktığından çok iyi bilirim.Canım çok severim beyaz lahananın hem etlisini hem de zeytinyağlısını .Bizler bulgur yerine pirinç koyuyoruz bulgurda değişik güzel hemde sağlıklı bir lezzet olur.Afiyetle yiyin sevgiler canımm
YanıtlaSilBulgur ve pirinçle yapılan dolmalar ayrı lezzet olur her zaman ikisinide denemek lazım çok teşekkürler canım
SilKelem,denildigini ilk kez ögrendim.Bugün de yeni birsey ögrendim ne güzel,tsk.ediyorum..
YanıtlaSilKelemi ücgen sarmayi beceremiyorum,harika görünüyor,ellerinize saglik.
Bazı sebzelerin çift adları olur Anadolu da yada doğu taraflarında farklı adlarla anılırlar.Üçgen sarma içi ortaya koyunca bir sağa birde sola devrile devrile sarma ile elde edilir.Bir daha ki sefere sarılışının resimle gösteririm,yorum için teşekkürler canım
Silellerinize sağlık bizdede kelem olarak bilinir ama zaten yakınız bende ankaradayım canım
YanıtlaSilToprağım hemen bildi işte köy kökenliler daha çok kelem der lahanaya,aramız 1 saat zaten öyle değil mi.yorum için teşekkürler canım
SilSivrihisar deyince hemen baktım meraklı biri olarak sanırım Eskişehir'e bağlı imiş.Ben de sayenizde bu yöresel lezzeti öğrenmiş oldum ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSivrihisar önce Polatlıya bağlıydı daha sonra Eskişehir e bağlanmış tabiki çok zaman önce.Sivrihisar a bağlı Kepen lahanaları çok meşhurdur belki duydunuz işte buda onlardan olan bir sarma ,yorum için teşekkürler canım
SilKelem i ilk defa duydum.Yöresel yemeklere bayılırım.ELine emeğine sağlık
YanıtlaSilKelem ve lahana aynı sebze ama bu tarif sadece İç Anadolu yöresinin yani Sivrihisar a ait ,paylaşmak istedim sizlerle ,yorum için teşekkürler canım
Silellerine sağlık kardelen ablacığım
YanıtlaSilÇok teşekkürler Zeynepçiğim yorumun için öptüm canım
Sillahanaya kelem dendiğini yeni öğrendim.
YanıtlaSilbulgurlu çok sağlıklı olmuş, harika.
Ellerine sağlık ve sevgiler.
bulgurlu tadıda güzel oluyor,yorum için teşekkürler canım
Silbilgi için teşekkürler biz de lahana diyoruz,dene hiç duymamıştım,eline sağlık
YanıtlaSilsevgler :)
İki isimde aynı kapıya çıkıyor ,dene bulgurun daha ince öğütülmüşüdür yöresel bir öğütme işi yani
Silteşekkürler yorum için
günaydın canım,vallahi adı ne olursa olsun ben seviyorum ,istemeyen varsa bana versin,daha kahvaltı yapmadım,sabah olduğuna bakmam,afiyetle yerim.Canım bir buraya baksana:http://rafetagacitligi.blogspot.com/2013/02/eyvah-mimlendim.html
YanıtlaSil......bir de dikkatimi çekti,resimlerin üstüne adını yazmamışın ,tam ortasına yaz canım.
Demek beni mimlediniz teşekkür etmekten başka sözüm yok,linge doğru geliyorum, o isim yazma önerinizi epeydir aklımda teşekkürler canım
Silkelem nedir diye bakiniyordum ve kendi kendimede bu lahana ya diyorum :))
YanıtlaSilokuyunca ögrendim kirkyillik bildigim lahana olmus kelem :))
aklima bir fikra geldi anlatmadanda gidemicem.
karadenizliler cok lahanayi tüketir adamin biride bikmis lahana yemekten ve gitmis bir lokontaya degisik yemek yemeye,
garsona sormus neler var oda herseyi saymis ama adam hicbirinin noldugunu bilemeyince en son söyledigi yemegin adi kalmis aklinda ve tamam demis bana kabuska getir.
garson gelmis kabuskayla adam ya bune kabuska lahana bu evet efendim bu yemegin adi kabuskadir demis. adamda yemege bakmis ve demiski sen benim önüme gelemezdin ama dua etki adini degistin :)))
ellerine saglik canim nefis olmus dolmalarin
Çok güldüm siz çok yaşayın ,tabiki kırk yıllık lahana ve kelem aynı kapıya çıktı yani yöresel bir söylev sadece tıpkı çekirdeğe İzmir lilerin çiğdem demesi gibi, teşekkürler canım güzel yorum için
SilSevgili Kardelen,
YanıtlaSilLahana sarman nefis görünüyor ellerine sağlık arkadaşım.Paylaşım için teşekkürler.Sevgiler.
şimdi bu kelem sarması ne güzel de yenir teker teker, tadını çıkara çıkara, nefis olmuş, ellerinize sağlık...
YanıtlaSiltek tek yavaş yavaş tadı işte öyle çıkar canım teşekkürler yorum için
Silsarımsağı biraz fazla ama yöresel tüm dolmalarda böyle ve aroması çok gelmiyor.eline sağlık canım..
YanıtlaSilsarımsak içine değilde pişme sırasında aralara serpildiği için pek ağır olmuyor onlarda yumuşak pişip yeniliyor ama tabiki arzuya göre azalabilir ,çok teşekkürler canım
SilBayılırım ama bu adını bilmiyordum nefis olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilİşte diğer yorumlarda yazdığım gibi bu yöresel bir ad bizim pazarlarda bir köylü önüne lahanayı koyup satıyorsa- kelem geldi kelem geldi kepez kelemi diye bağırır yok satar sonrada,çok teşekkürler canım
SilBen ilk kez duydum bu adını ama çok severim hemde çok..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım:)
Böylece lahananın tanıtımını böylede yapmış oldum demekki yöresel adlar ve tadlar tanıtılmaya değermiş,sevilen bir kış sebzesi hadi birde böyle söyleyin adını bakalım çok teşekkürler Melihaçığım
Sil