Ankara'nın Beypazarı ilçesi neleriyle meşhurdur
bilir misiniz?
Havuçu,havuçdan yapılan cezeryesi,havuç suyu
maden suyu,kurusu,pekmezden yapılan cevizli sucuğu,güveçi,80 kat ince yufkadan
baklavası,hoşmelimi, gümüş işlemeçiliği.telkari işleme
dut meyvesi,tarhanası ,mumbar suçuğu ,testi kebabı eski restore edilmiş evleri
kadınların kullandığı bürgüleri
ve tül kadar ince kara üzüm asma yaprağından yapılmış
etli dolması
Bayramlarda,düğünlerde,özel misafirlere
yapılan özel bir yemektir etli dolma.
Özellikle kıymaya çekilen kuyruk yağından yapılır.
Güveçte pişirilir.
Gelenek budur
Ama şimdilerde evde çelik tencereler yerini alsa da
Beypazarı'ın da halen güveçte yapılır.
Benimde bir tarafım oralıdır ve bu etli dolma kültürünü
sizinle paylaşmazsam olmaz.
Unuttuğum meşhur bir şeyi varsa bana Beypazarı'lılar hatırlatabilirsiniz.
İşte etli dolma
MALZEMELER:
250 gr kıyma yağlı
1 büyük kuru soğan
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı ince bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
yarım çorba kaşığı acı biber salçası, seven tam koysun
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı su
Tabi ki Beypazarı asma yaprağı salamura
YAPILIŞI:
Bir leğene kuru soğan ince doğranır.
Kıymaya,yeşillikler,baharatlar ve pirinç-bulgur yıkanıp katılır.
Salçalar,sıvı yağlarda ilave edilir.
Elle tüm malzeme karıştırılır.
Biraz su ilave edilip daha yumuşak bir karışım elde edilir.
Artık asma yaprağına sarmaya geldi
Elimize bir adet yaprak alıp hazırladığımız içten bir parça alınır.
Yaprağa iç uzun olarak düzeltilir,yaprağın üst kısmı içe katlanır.daha sonra yan kısımları
yanlara katlanır ve yukarıdan başlanıp,aşağıya sarılarak inilir.
Püf noktası ,sarma işlemi yapılırken el arasında sıkıştırılarak sarılır.
Sarılan dolmalar tencerede birikir.
Pişirme işlemi az su ile başlar,suyu çektikçe su ilave edilir ve kısık ateşte ağır ağır pişirilir
Pişerken üzerine biraz sıvı yağda ilave edilirse yumuşaçık bir dolmamız olur.
Afiyetle yemek için üzerine ister sarımsaklı yoğurt,ister sade yoğurt ekilir.
Afiyet bal şeker olsun
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor:)
YanıtlaSilSağolasın canım
Silçok nefis, Ankara da uzun yıllar kaldım ve hep Beypazarı na gitmek istedim, bir türlü olmadı, yemeklerinin lezzetini hep duydum...ellerinize sağlık, süper olmuşlar...
YanıtlaSilGitmek nasip olduğunda çok memnun kalırsın tavsiye benden
Silufacık ufacık ne güzel sarmışsın canım,ellerine sağlık olsa da yesek:)sevgiler.
YanıtlaSilKeşke elimde olsa hemen ikram ederdim..Yaprağından dolayı küçük oldu ,son yapraklardı bunlar büyüdüğünde hemen aldım biriktirdim.Yazın bu işlerle ben uğraşırım hep,teşekkürler
SilSezgincigim, ben Ankaradan ayrildigimda (ki bu 27 sene evveldi) Beypazari yoktu. 2 sene once tatile geldigimde gittim. Inanamadim. Ne kadar guzel gelismis. Retorantlari, ev yapimi yemekleri. Bayildim! Bizimkiler hangi dukkanda neyin iyisi bulunur kesfetmisler ve degisik seyler degisik dukkanlardan aliniyor. Ben ev yapimi eriste alip Torontoya kadar getirdim. Ankarali hanimlara ne kolaylik! Seninde ellerine saglik. Dolmalar harika olmus!
YanıtlaSilCanım benim çok teşekkürler övgün için. Bende o tarihlerde gitmiştim hanımlar dışarı çıkıp rahat dolaşamazdı,şimdi ise anlatmaya gerek yok ekonomiyi canlandırmakla kalmadılar,turizm merkezi yapmaya başladılar.
SilOf kardelen ya saat gecenin 10 30 u ve ben buna takılı kaldım acıktım resmen yemin ederim hani evde olsa kalkıp düdüklüde beş Dakika da pişirivereceğim . Eline sağlık beypazarına gittiğimizde taş mektep miydi tam hatırlamıyorum hepsinden tatmıştık gerçektende muhteşemdi..
YanıtlaSilNe olur kusura bakmayın bu saatde sizin canınızı çektirdim.Keşke ben sarıp size yollasam.
SilIste gecenin bir yarisi böyle güzelliklerle karsilasinca kötü oluyorum! Nasil canim cekti anlatamam!Bu sene getirmedimde ama cok pismanim,burda satilan hazirlari görsen yirtik pirtik,kalin ne oldugu belli degil nerdeyse,aslinda web sayfalarinada girip sikayet edesimde vardi ama iste cocuklardan sira gelmiyor!(getirmememin sebebi ne yaprsan yap kokutuyor bavulu aktigi bile oluyor!)
YanıtlaSilEllerine kollarina saglik,ben bir tabak aldim yedimm bile!
Evet canım seni çok iyi anlıyorum.Biz elimizin altında hemen sarı veriyoruz ama sen orada ara ki bulasın,bir tabak değil tencere feda olsun canım.
SilUnutmusum yazmayi,bizde 2011 de gidip gezmistik Beypazari`ni,festival zamaniydi,güzeldi,sadece hazir aldigim tarhananin tadi hosuma gitmedi ama onun disinda herseyin tadi iyiydi!
YanıtlaSilFestival zamanında çok hareketli olur ama çok da pahalı olur. Ev tarhanası gerçek yapandan alaçaksın yoksa işin hilesine kaçıp ayran tarhanası yapıveriyorlar buna dikkat.
Silne de güzel anlatmışsın oraları ,sarman*da süper olmuş ,ellerine ,kalemine sağılık canım.
YanıtlaSilBen evde küçükken annem sarardı bizde yaprakları açar kenara dizerdik.Öyle öyle yavaş yavaş soktular işin içine yapmaya başladık. Evde 3 kızdık en küçükleri ben,annemin elini ben aldım ve şu an ben götürüyorum,geleneksel yemekleri.Beğendiğinize sevindim
SilSarma harika görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilcanım ablam bizimkilerde sarma istiyor.
YanıtlaSilsende ne güzel anlatıp sarmışsın.
ellerine sağlık:)
Sen gönder onları ben onları sarmaya doyurayım pek severim yedirmeyi ve yiyeni.yada al git tencereyi koy önlerine :))Buda mübarek çerez gibi gider,çok sağolasın canım benim
SilAç açına olmadı şimdi bunu görmek,nasıl canım çekti anlatamam..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Canım benim olmadı değil mi tok acın halinden değil mi ya
SilAman da aman ne de şirin minik düzgün sarmışsın ellerin dert görmesin Sezginim olsa yerdim misss missss.afiyetle canımmm sevgilerimle...
YanıtlaSilBen hiç üşenmem sarmaya minikler daha hoşuma gider, bir lokmada hüpp çerez gibi yenir.Yorumun için çok teşekkürler canım
SilOfff müthiş :-) sanırım kime sorarsan sevilenler arasında dolma hep ilk sırayı alır :-) ellerine sağlık kalem gibi denir ya onun gibi maşallah :-)birgün ben de yapacağım kendime ve sizlere söz veriyorum :-) sevgilerimle.
YanıtlaSilBen el ayarıma göre yaptığım için ellerde küçük olan dolmalarda küçük oldular canım, tabi ki yaparsın canım bizde geliriz o vakit
YanıtlaSilnefis görünüyor olsa yarım tencereyi yerdim herhalde.
YanıtlaSilZaten dolma piştimi diye üsten bakılır o sıra yarı tencere gider.teşekkürler canım
SilAynı anamın dolması gibin olmuş :(
YanıtlaSilEllerine sağlık Sezgincigim, hiç anneme çekmemişim ben sarması zor geldiginden hiç yapmam yani uzun süre :)
Sevgiler.
Bende anneme kızardım ne çok sarıyorsun diye varo yoğa dolma sarıyoruz derdim,şimdi ben aynısı oldum.Şu geleçek sar bu gideçek sar ama hiç yüksünmüyorum çünkü yiyenler sevdiklerim afiyet bal şeker olsun diyorum.teşekkürler yorum ve ilgi için
Silah ah bir peypazarliyim gurbette.
YanıtlaSileski günlerim aklima geldi simdi.
elinize saglik nefis görünüyorlar.
sevgiler
ayla
Beypazar lılar bilir öyle değil mi yemek dedik mi bizim aklımıza sarma gelir,hatta eskiden konu komşu toplaşır sarma konuşa-konuşa sohbetle olurdu.
SilALLAHIM ALLAHIM BEKLE BENİ BEYPAZARI GELİYORUUUUUUUUUUUUUUM
YanıtlaSilAY CANIM KARDELENİM ÇOK CANIM ÇEKTİ
MİSAFİR KABUL EDERMİSİN LÜTFEN
BANA BÜYÜK BÜYÜK DE SARABİLİRSİN
ELLERİN DERT GÖRMESİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
Canım Seyyah ım sen gel sana en kralından sararım.Misafirlere her zaman kapım açık gelin....
Silhadi yaptım diyelim bu kadar güzel saramam kiii
YanıtlaSilSarmanın biri olmaz ,biri yamuk olur, bir diğeri patlar ,başkası kocaman olur ama gün gelir ki bir gün düzgün düzgün sarmaya başlamışsınız şöyle edalı edalı döktürürsünüz.Buna eminim
SilInan suan olsa idi 1 tabak hemen yerdim..en cok sevdigimiz ama cok iyi yaprak bulamadigim icin cok arada yaptigim bir yemek//..nefis gozukuyorlar ellerine saglik..
YanıtlaSilYaprak şart tabiki canım bazı yapraklar çok damarlı olur yerken ısırırsın koparamazsın ,kopmadığı için atarsın ağzına bu sefer çiğne çiğne yutamazsın. O yüzden asma yaprağı benim bildiğim Beypazarı var Tokat var ,İzmir inde ilk ve son yaprağı olursa iyi olur
Silnefis olmuslar bizim yöremizdede var etli dolmamiz ama biz kusbasi et koyariz söyle yagli tarafindan :) annem cok yapardi benim cocuklar sevmedigi icin yapmiyorum. Dolmanizin icinde yok yok cok begendim ellerinize saglik
YanıtlaSilÇok haklısınız tabiki eskiden satır kıyması varmış ,şimdi hazır hemen kıyma.İçine ne kadar çok malzeme o kadar çok lezzet ,beğendiğinize sevindim canım
SilOyyyyy mis gibi mis
YanıtlaSilEllerine sağlık
sevgiler
Çok teşekkürler canım sanada sevgiler
Silnefis olmuş o tencereyi ben alsam :)
YanıtlaSilbende çok yaparım en sevilen davet sofralarında olmazsa olmaz bi lezzet benim için
tabağıda çok beğendim negüzel desen
Çok severim.Bizim burada da asma yaprağından etli dolma baş yemektir davetlerde.Biz pirinç koymayız zeytin yağlısında pirinç kullanıyoruz.Dediğin gibi güveçte pişirilirse tadı daha bir başka olur.Afiyet olsun,ellerine sağlık.Selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilablacım tamam aldı kuzun hepsini:)
YanıtlaSiloyoyoy.. ben bu tabağı aldım gittim vallahi muhteşem görünüyor eline sağlık hayatım:)
YanıtlaSil