Sayfalar

26 Eylül 2012

EV EKMEĞİ

                    Bugün toprağa verdiğimiz büyük usta
Neşet Ertaş 'a Allah'tan rahmet diliyorum.
Halk ozanı,halk sesi ,halk yüreği.,halk kahramanı
öldü denilsede
ozanlar, kahramanlar ölmez.
Onların sonsuza kadar sesi yankılanacaktır.
Halk ozanı böyle birşeydir.
Karacaoğlanlar gibi
Pirsultanabdallar gibi
Aşık Veyseller gibi
Yunus Emreler gibi
Mevlanalar gibi



Ekmek tarifi vermek istemiştim epeydir evde ev ekmeği
yapmaya başladım.
İyikinede başlamışım.
Evde yapılan herşey çok daha lezzetli oluyormuş
bir kez daha anladım.
Pek de zor değilmiş öyle makinaya falan gerek yokmuş 
Biraz un ,birde (karışık unlarla yani tam buğday unu,kepekli un)
maya tuz şeker  ılık su hepsi bu kadar.
İşin sırrı hamuru  ılık suyla mayaladıktan sonra mayası gelsin diye bekletmek.
Tabiki çokda basite indirgemek istemiyorum.
Ama yıllardır pasta yapmak için hamur mayaladığımızdan bu olayı gözümüz kapalı yaparız öyle değil mi hanımlar
Şimdi ekmek yapımı
Bir hamur kardığımız leğene 3-4 avuç unu koyalım havuz yapalım.
Havuzun 
İçine 1 çorba kaşığı kuru maya atalım (Yaşda konabilir)bir tatlı kaşığı şeker ve2 tatlı kaşığı kayatuzu koyalım.
Üzerine ılık su bir bardak kadar koyup mayanın kabarmasını bekleyelim
Yaklaşık 15 dakika sonra kabaran mayanın üzerine istediğimiz ölçü ne ise unumuzu ılık su ile yoğuralım.
Mayaladığımız karışımın kıvamına gelince elimize biraz yapışacak ama çokta tutmayaçak.
Şimdi mayalama için  sıcak bir ortamda 2 saate yakın bekletelim.
kabarıp taşmaya yakın tepsimizi yağlayıp ,hamurumuzu dökelim.
Bir yarım saatde tepside bekletelim ve fırında 160 derecede pişirelim.
Süre için yaklaşık 30 -40dakikadır
Artık ekmeğimiz pişmiş tepside beklemektedir.
Biraz soğuduktan sonra temiz bir beze ters çevirelim ve yemeğe başlayalım
Ben ilk yaptığımda denemek için beyaz undan yaptım,daha sonra unları çeşitlendirdim 
Daha sonrada cevizlendirdim .
Daha sonra da zerdaçal katarak yapaçağım
Afiyet bal şeker olsun 






6 yorum:

  1. allah rahmet eylesin çok üzüldük,mekanı cennet olsun.
    ev ekmeği gibisi var mı?ellerinize sağlık ne güzel de kabarmış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her ölüm üzücü geliyor sevenlere,cennet olsun mekanı.eskiden köyde yaparlardı severek yerdik gerçekten çok güzel oluyor ekmek.

      Sil
  2. Neşet Ertaş ışık içinde yatsın.
    Siz hamur işine alışık olduğunuz için kolay geliyor ekmek yapımı. Ben başarabilmek için takla atıyorum karşısında. :))) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ışık içinde yatsın,büyük usta.Gerçekten zor değilmiş bende ilk denedim acaba yapabilirmiyim diye ekmek oldu sanırım ,ama şöyle bir şey vardır bir şeye yatkınlığı olanlara denir- eli kırık,bende sizin için bu işlerde size eli kırık diyebilirim .Hadi bir cesaret

      Sil
  3. mekanı cennet olsun inş kardelen hanım cok güzel bir bloğunuz var banada beklerim sevgiler takipteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorum için teşekkürler, çağrılan yere gelmezmiyim tabiki gelirim

      Sil

bu yorumlar benim için mi?düşüncelerinizle değerlimsiniz