Sayfalar

29 Temmuz 2012

BÖĞÜRTLEN REÇELİ


              Karadutdan sonra sırada böğürtlen var.Bu iki meyve sanırım kankalar.Renkleri ve görünüşleri çok benziyor birbirine ,ikiside renklerini dokunduğu yerlere bulaştırmakta üstlerine yok.
Lezzet açısından da ekşi mayhoş bir tada sahipler.
Geçen sene ilk defa reçelini yaptım ve sütün kaymağıyla iyi bir ikili oluşturdular.
Bu senede kışa hazırlık paketinde reçel olarak sırasını aldı.
Gelelim reçel olma safasına .
İlk olarak 1 kilo meyve yıkanır ve kaynatılacak çelik tencereye konulur.
Üzerine 5 su bardağı şeker ilave edilip
buzdolabında bir gece geçirmesi için dolaba konulur.
Ertesi gün kaynatma işlemi başlar,1.5 su bardağı suda ilave edildikten sonra
ilk kaynama yaklaşık yarım saat olursa iyi olur.
Çünki kaynamaktan yorulan böğürtlen biraz dinlenmesi için ocak kapatılır.
1-2 saat sonra ikinçi kaynama yapılır,buda 15 dakikaya yakın .
Bu arada reçel suyunu koyulaştırmış ve meyveler yorgun düşüp diriliklerini kaybetmiştir
Son kaynama yapılaçaktır artık birde şekerlenmesim diye limon tuzu 3-4 adet yada1-2 kaşık limon suyu ilave edilir.
Bir iki taşım kaynatılan reçel artık ben oldum der ama siz onun olduğunu ancak soğuduktan sonra anlarsınız.
Bırakın soğusun ve ne kıvama geldiğini anlamamız için ona fırsat verelim.Eğer kıvam yeterli değilse bir taşım daha kaynatalım
Ama yeterli ise onu artık rahat bırakıp
bir kavanoza koyalım.
Şimdi dinlenme zamanı kışa kadar.
Benim reçelim bir kavanoz ve bir kase oldu.
O kaseyi dolaba kaldırdım ramazanda yemek için .
Afiyet bal şeker olsun









15 yorum:

  1. nefissss böğürtlen ler harika ellerine sağlık
    çok severim ama çok bulamıyorum böğürtlen
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. melisa hanım bende pazardan alıyorum belki marketlerde yoktur inşallah bulursunuz bu lezzet kaçmaz hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım kışa hazırlıklar başlamış:)görüntüsü harika. kaymak birlikteliğiyle şöyle sıcak bir pide üzerinde tatmak isterdim bu güzel reçeli. Afiyetler olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Arzu hanım yavaş yavaş kışa hazırlıklar,hepsi birden olmuyor.Yazdığınız gibi kaymakla tüketiyoruz bu reçel türünü ,imkan olsa taddırmak isterdim.

      Sil
  4. Canım ellerine sağlık bayılırım bu reçele renk ve kıvam tam tedematında:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Derya hanım rengi zaten insanın içini açıyor aynı zamanda şu kapatmaya çalıştığımız iştahı

      Sil
  5. merhaba iyi geceler tarifimi denemeniz denemeye değer bulmanız beni mutlu etti
    hamurunuz çok katı olmasın yumuşacık oluyorlar tadanlar pekbi seviyor
    sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizede iyi geceler Melisa hanım tarifinize hemen denedim resimlerini çekeçektim ki tepsinin içinde ki dızmananın yerinde yeller esiyor.Anlıcanız çok beğenildi,tabiki ilk denemem olduğu için ikinçisinde daha temkinli olup önce resimler çekileçek.sevgilerimle

      Sil
  6. ELLERİNE SAĞLIK ABALM BENDE REÇELLERİ EVDE YAPMAYI SEVENLERDENİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ayşe hanım ev reçelinin tadı başka oluyor,yeni nesillerde bu tarifleri aktarmak adına iyi bir miras kalması açısından ön ayak olmak lazım

      Sil
  7. Ben reçeli sevmesemde böğürtlene bayılırım yıllar olmuştur ben böğürtlen yemeyeli.Pazara pek gitmiyorum ama gittiğimdede hiç görmedim yaa maalesef

    YanıtlaSil
  8. Gönderme imkanım olsada size ben pazardan alıp göndersem hayat paylaçtıkça belki bir gün olur ne dersiniz

    YanıtlaSil
  9. aaaah,bu böğurtlenleri görüm ....memlekette bir dağı vardı,böğürtlen dağı,bak,bak ,her taraf sadece böğürtlen,kompostosunu ,reçellerini yapardık,şimdi ise ağızımda sadece tadı ve pişerken o eşsiz kokusu kaldı.Ellerine sağılık canım,keşke pazarlarda satabilseler bu meyveden,parasına bakmam alırım.

    YanıtlaSil
  10. çok görmek isterdim böğürtlen dağını bizde sadece pazarlarda 1 kilo şeklinde kaselerde görüyoruz

    YanıtlaSil

bu yorumlar benim için mi?düşüncelerinizle değerlimsiniz